Πριν ξεκινήσω, να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι γιατρός, ούτε επιστήμονας στον χώρο της υγείας, ούτε λοιμωξιολόγος, πόσω μάλλον επιδημιολόγος.

Δημοσιογράφος είμαι και θέλω να πιστεύω λογικός άνθρωπος που απλά του αρέσει να ψάχνει και να γράφει.

Πάμε λοιπόν παρακάτω.

Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εμβολίων για την ηλικιακή μου ομάδα των 30-39 (είμαι πιο κοντά στα 30 από ό,τι στα 39).

Μίλησα με αρκετούς φίλους και γνωστούς στην ηλικία μου για το εμβόλιο της AstraZeneca. Σκεπτικισμός και αμφιβολίες για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ειδικά όταν με ρωτούσαν αν θα το κάνω από τη στιγμή που ανήκω στις ευπαθείς ομάδες και τους έλεγα ότι εγώ θα κάνω της Pfizer.

Σκεπτικισμός και αμφιβολίες για έναν συγκεκριμένο λόγο. Για όσα μεταδίδονταν κατά ριπάς για το συγκεκριμένο εμβόλιο και ήταν ξεκάθαρα τμήμα ενός μεγαλύτερου μπα ντε φερ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας για τα εμβόλια, τις προθεσμίες παράδοσης, την ποσότητα και την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με την απόφαση να εμβολιάσει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της με ένα εμβόλιο που παράχθηκε εντός των συνόρων της.

Παιχνίδια μεγάλων δυνάμεων που επηρεάζουν τους απλούς πολίτες δημιουργώντας αμφιβολίες.

Κι εδώ, η θεωρία των πιθανοτήτων από τα μαθηματικά μπορεί να μας οδηγήσει σε μερικά παράδοξα. Η πιθανότητα, άλλωστε, εκφράζει την αβεβαιότητα του ανθρώπου για την εξέλιξη των φαινομένων.

Ας δούμε τις πιθανότητες λοιπόν. Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA)  της Μεγάλης Βρετανίας ανέφερε ότι η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβου αίματος μετά από μια δόση του εμβολίου AstraZeneca είναι περίπου τέσσερα σε ένα εκατομμύριο.

Αν τη συγκρίνουμε δηλαδή με την πιθανότητα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, στην ίδια χώρα για να είμαστε και σωστοί, αποδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι κατά πολύ ασφαλέστερο από μία βόλτα με το αυτοκίνητο. Για τα μέσα του 2019, η πιθανότητα θανάτου σε τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός έτους σε ολόκληρο τον πληθυσμό υπολογίστηκε σε περίπου ένα στα 35.720. Ένας στους 310 θανάτους το 2019 ήταν ο θάνατος από αυτοκινητιστικό.

Τα στατιστικά γίνονται ακόμα πιο αποκαλυπτικά στην περίπτωση των ΗΠΑ για το 2019. 1 στους 107 πέθανε από δυστύχημα με αυτοκίνητο ή μηχανή, 1 στους 86.781 από επίθεση σκύλου.

Το ζήτημα είχε σχολιάσει και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν άνθρωποι που παθαίνουν σοβαρή ζημιά και χάνουν τη ζωή τους από πτώση στο μπάνιο. Ένα παράδειγμα που στο παρελθόν το είχαν χρησιμοποιήσει για τους θανάτους από τρομοκρατία ή για τα ατυχήματα με αεροπλάνο.

Αν σας πει κάποιος να μην κάνετε μπάνιο, τι θα του απαντήσετε;