Ας το πάρουμε από το τέλος προς την αρχή. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη με μία διευκρινιστική δήλωση, θεώρησε ότι έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις στον σάλο που προκλήθηκε από όσα ανέφερε ο ίδιος στην πρωινή του συνέντευξη στο OPEN, αναφορικά με τουρκικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η διευκρινιστική δήλωση του Αλέξανδρου Διακόπουλου έχει ως εξής:

«Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε "προσπάθεια" ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, "πραγματοποίηση", με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

Αρκεί η παραπάνω δήλωση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν; Προφανώς και όχι γιατί ο ίδιος ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος στις δηλώσεις του, φέρνοντας μάλιστα και χιουμοριστικά παραδείγματα, για κάτι που δεν σηκώνει χιούμορ, πόσω μάλλον από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού.

Καταρχάς ήταν σαφής λέγοντας 4 φορές ότι έκανε έρευνες. Απαντάει ξεκάθαρα «ναι» στο ερώτημα αν έγιναν έρευνες, μετά λέει το περίφημο πλέον «έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε» και στη συνέχεια αναφέρει ότι έκανε «κάποιες έρευνες» και μετά από λίγα λεπτά ξεκαθαρίζει ξανά ότι έγιναν «και βόλτες και έρευνες».

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος μάλιστα χρησιμοποίησε και δύο μεταφορές για να καταστήσει ακόμα πιο σαφές ότι έγιναν έρευνες αφού όπως σημείωσε «χρησιμοποιώ τον μεταφορικο λόγο, λόγω της αγάπης μου στα σκυλιά, έχει μαρκάρει την περιοχή του, όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ» ενώ αμέσως μετά χρησιμοποίησε μία μεταφορά... μαιευτήρα λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έκανε την έμπρακτη αμφισβήτησή του».

Αν ήταν σχολιαστής, ομολογώ ότι θα ήταν πολύ καλός γιατί ήταν έξυπνες οι μεταφορές του. Εν προκειμένω όμως είναι Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα πρωθυπουργού και όσα λέει δημοσίως έχουν άλλη αξία και λαμβάνουν άλλες διαστάσεις.

Όσα ανέφερε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος και δεν αναίρεσε με τη διευκρινιστική του δήλωση, αναιρούν όλα όσα ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα για όσα συμβαίνουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα καθώς αν έχουν γίνει έρευνες θα υπήρχαν άλλες δυνατότητες αντίδρασης.

Σε κάθε περίπτωση, ένας Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας οφείλει να τοποθετείται με μεγαλύτερη σοβαρότητα και να είναι και πιο φειδωλός γιατί ο ίδιος έχει κάνει ξανά γκάφα με την Κύπρο και οι γκάφες είναι επικίνδυνες.

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Ούτε σχολιαστής ούτε φιλόζωος ούτε μαιευτήρας. Τα τρία τελευταία δεν μας αφορούν. Το πρώτο όμως είναι η δουλειά του και τυγχάνει να είναι σοβαρή. Ας την κάνει λοιπόν.