Απευθύνομαι σε εσένα που η «ατομική ευθύνη» είναι άγνωστες λέξεις και άσχετες μεταξύ τους. Απευθύνομαι σε εσένα που βγήκες βόλτα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, επειδή σε «έπνιγε το σπίτι». Απευθύνομαι σε εσένα που αποφάσισες να πας να κάτσεις με την παρέα σου στη θάλασσα για να δεις το ηλιοβασίλεμα.

Σε εσένα που πήγες να παίξεις ρακέτες στην παραλία και στο πάρκο, περπατάς αμέριμνος μαζί με άλλους δίπλα στα καλέσματα «Μένουμε σπίτι», όπως στη φωτογραφία.

Απευθύνομαι σε εσένα που ακόμα δεν τηρείς τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Απευθύνομαι σε εσένα που πήγες στο σούπερ μάρκετ και παραλίγο να αδειάσεις τα ράφια. Σε εσένα που ακόμα δεν έμαθες όταν βήχεις ή όταν φταρνίζεσαι να βάζεις μπροστά τον αγκώνα σου.

Μιλάω σε εσένα που αποφάσισες να πας για τριήμερο στο χωριό ή το εξοχικό σου γιατί «έλα μωρέ, μια χαρά είμαι, ποιους θα συναντήσω εκεί». Γράφω για εσένα που γράφεις στα παλιά σου τα παπούτσια όσα λένε οι επιστήμονες και ψάχνεις ηλίθιες θεωρίες συνωμοσίας για να αποδείξεις ότι είσαι «έξυπνος/η» και ότι τα «κέντρα εξουσίας» μας λένε ψέματα. Απευθύνομαι σε εσένα που δεν σκέφτεσαι τους μεγαλύτερους σε ηλικία αλλά και στους μεγαλύτερους που δεν σκέφτονται τον ίδιο τους τον εαυτό.

Απευθύνομαι σε όλους σας επειδή έτυχε να έχω τη δυνατότητα και το κάνω ζητώντας σας να μην πάρετε στον λαιμό σας εμένα και όσους αγαπώ. Μην γίνεται ο παράγοντας που θα εξαπλώσει τον ιό πολλαπλασιαστικά, ο καθένας για διαφορετικό λόγο.

Κάποια στιγμή θα αναγκαστώ να βγω από το σπίτι για να εξυπηρετήσω βασικές μου ανάγκες. Δεν πρέπει να είσαι έξω και να κάνεις βόλτα, ούτε τρέξιμο, ούτε να αράζεις. Αν δεν καταλαβαίνεις ότι είναι για το δικό σου καλό, προσπάθησε να αντιληφθείς ότι είναι για το δικό μου το καλό.

Μην είσαι ανεύθυνος γιατί αυτή τη φορά δεν βλάπτεις κάτι αόριστο όπως κάποτε ήταν η «κοινωνία» και η «πολιτεία». Βλάπτεις δυνητικά τον συνάνθρωπό σου. Βλάπτεις εκείνον που έχει αναπνευστικό πρόβλημα αλλά εσύ δεν το ξέρεις. Βλάπτεις εκείνον που έχει πρόβλημα στην καρδιά αλλά δεν το γράφει κάπου για να το ξέρεις. Εκείνον που πάσχει από διαβήτη ή από κάποιο αυτοάνοσο που του επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ήρθε η στιγμή που πρέπει να βάλεις τον «διπλανό» σου πάνω από τον εαυτό σου. Ο «διπλανός» σου που μπορεί να αγνοείς με την καθημερινή σου στάση και συμπεριφορά μπορεί να είμαι εγώ, μπορεί να είναι ένα αγαπημένο μου/σου πρόσωπο. Μην με πάρεις στον λαιμό σου. Μην τους πάρεις στον λαιμό σου.

Θα έρθουν οι μέρες να πάμε βόλτες, να πάμε για τρέξιμο, να κάνουμε τα χόμπι μας και να περπατήσουμε στις παραλίες. Τώρα όμως είναι η στιγμή να αποφασίσουμε αν τότε θα είμαστε όλοι μαζί ή από δική μας αμέλεια, κάποιοι θα λείπουν.

Αγαπητέ μου συμπολίτη μην είσαι ανεύθυνος.