Διαβάζω από το βράδυ της Τρίτης κιόλας, τις πρώτες «αναλύσεις» για τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αναλύσεις» από το Facebook, το Twitter, ευτυχώς όχι το Instagram για το πόσο κακή για τις στοχεύσεις της Ελλάδας ήταν η συνάντηση, για το πόσο αποτυχημένο ήταν το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, για το πόσο αρνητικό ήταν το γεγονός ότι δεν έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι ένα και πολύ απλό: Πότε θα σοβαρευτούμε επιτέλους;

Όποιος περίμενε να πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο να δει τον Ντόναλντ Τραμπ, να μιλήσουν και μετά να βγουν μαζί και να κατακεραυνώσουν την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περίμενε λάθος. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και ceteris paribus δεν πρόκειται να συμβεί. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει.

Επίσης, μας αρέσει δεν μας αρέσει, η διπλωματία και η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με τον τρόπο αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στον Λευκό Οίκο ως πρωθυπουργός μίας χώρας που δεν συμπεριφέρεται ούτε ως ταραξίας αλλά ούτε και ως φτωχός συγγενής. Μίλησε για τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και για τους παράγοντες που την απειλούν, όπως είναι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ως πρωθυπουργός μίας κυρίαρχης χώρας που συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αμέτρητες «αναλύσεις» και γρήγορα «συμπεράσματα» επίσης πάνω σε όσα έδειξε ο τηλεοπτικός φακός. Το πρόβλημα των «αναλύσεων» αυτών είναι ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο της επίσκεψης και το ενδιαφέρον που υπάρχει από αμερικανικής πλευράς για συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της παιδείας, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

Εντάξει, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –ευτυχώς- δεν διαμορφώνουν πολιτική. Διαμορφώνει όμως πολιτική η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έκανε την πιο πρόχειρη ανάγνωση της συνάντησης Τραμπ-Μητσοτάκη και εξέδωσε μία ανακοίνωση του ποδαριού.

«Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να γνωρίζει τι συζητήθηκε όταν οι κάμερες δεν κατέγραφαν. Προχειρότητα; Ξεκάθαρη.

«Η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων» σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση παραβλέποντας προφανώς τη διεθνή συγκυρία αλλά και το τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Και αφού ολοκληρώθηκε μία ακόμα συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με πρόεδρο των ΗΠΑ, η απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα είναι ξεκάθαρη:

Δεν θα σοβαρευτούμε ποτέ.