Όσο παραπλανητικός κι αν είναι ο τίτλος, είναι μία λογική πρόταση. Δεν πρόκειται για πληροφορία, ούτε εκτίμηση. Ας αναθεωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αρχικό του σχεδιασμό και να συστήσει ξανά το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά την «έκρηξη» του προβλήματος, την οποία κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Να μεταφερθούν εκεί όλες οι αρμοδιότητες και να αναλάβει όλη τη διαχείριση του προβλήματος, το οποίο διογκώνεται, αλλά και των πτυχών του που φαίνεται να επηρεάζουν πολλούς τομείς του πολιτικού, και όχι μόνο, βίου. Ειδικότερα δε λόγω της παρούσας συγκυρίας με την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και την τακτική των «εκβιασμών» από τη γειτονική χώρα.

Όσον αφορά στο πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει καταλληλότερος από τον πρώην Επίτροπο της Κομισιόν, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι λόγοι, απλοί.

Είναι ο άνθρωπος που χειρίστηκε το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα στο ξέσπασμά του. Οι ροές ξεκίνησαν ως προσφυγικές, μετατράπηκαν σε μεταναστευτικές και μεταλλάσσονται συνεχώς, όλα από το 2015 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τη χρονική περίοδο που συμπίπτει με την παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν.
Λάθη φυσικά και έγιναν, όπως και παραλείψεις και αστοχίες. Είναι όμως ζητήματα τα οποία τα είδε ο Έλληνας πολιτικός και σίγουρα τα έχει σημειώσει, κι αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω θα τα άλλαζε. Ας εκμεταλλευτούμε για την Ελλάδα, την εμπειρία του και τις παραστάσεις που απέκτησε, ακόμα και τη διαπίστωση των λαθών που αφορούσαν την Ευρώπη. Δεν έχουν άλλωστε πολλές χώρες το προνόμιο να διαθέτουν μία «εφεδρεία» με σοβαρή εμπειρία, για ένα τόσο φλέγον ζήτημα.

Ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο η επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου για μία τέτοια θέση, συγκεντρώνει πλεονεκτήματα. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα θέμα που προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση, κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται, ο Έλληνας πολιτικός μπορεί να «αφοπλίσει» τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνεργαστεί μαζί του όσο ήταν πρωθυπουργός δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ανοιχτά για τη διαχείριση του θέματος γιατί πολύ απλά δεν γίνεται να τα κάνει λάθος τώρα αλλά να τα έκανε σωστά μέχρι πριν 6 μήνες.
Παράλληλα, αφαιρεί και έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι πολιτικός που ζητάει σταυρό στις εκλογές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα φοβάται να πάρει σκληρές αλλά χρήσιμες αποφάσεις. Μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει με απόλυτα «τεχνοκρατικό» τρόπο, παίζοντας τον ρόλο του «κακού αστυνομικού», για να αφήσει τον ρόλο του «καλού» στους κατά τόπους βουλευτές.

Ο τερματισμός της θητείας του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέπεσε με την παρουσία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Η ομιλία του έδειξε ότι ο ίδιος έχει αντιληφθεί και τα λάθη που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, τη σημασία ενός ζητήματος που ήρθε για να μείνει αλλά και τον αστάθμητο παράγοντα της Τουρκίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Παρατηρούμε με ιδιαίτερο προβληματισμό την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθίστανται περισσότερο περίπλοκες εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης, χωρίς αυτό το ζήτημα να είναι ελληνοτουρκική υπόθεση. Είναι καθαρά ευρωτουρκικό ζήτημα…».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως το 2015 «η Ευρώπη ήταν αιφνιδιασμένη και απροετοίμαστη» για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και ότι γρήγορα μπήκαν τα θεμέλια για την αντιμετώπισή της. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η προσφυγική κρίση τείνει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από την οικονομική που βίωσε η ευρωζώνη και ότι θα είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα για τον κόσμο ολόκληρο τα χρόνια που έρχονται.