Ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, που ο κ. Τσίπρας δεν παρέλαβε καν τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποδεικνύει τη χρεοκοπία της τακτικής του Αλέξη Τσίπρα.

Όλη η προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στην απλή αναλογική και τις προοπτικές συνεργασιών που υποτίθεται θα υπήρχαν για τον σχηματισμό «προοδευτικής» κυβέρνησης. Η άρον-άρον επίσπευση της διαδικασίας δείχνει ότι και οι εμπνευστές της απλής αναλογικής τώρα την ενταφιάζουν… άκλαυτη κι αδιάβαστη!

Η στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν είχε ψηφίσει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ήταν στρατηγική της μεθεπόμενης και όχι της επόμενης μέρας. Δεν δέχθηκε να υποκύψει στον πολιτικό εξαναγκασμό του ΣΥΡΙΖΑ και ανταμείφθηκε, έστω με το διψήφιο -όχι όμως και ισχυρό- ποσοστό, που είναι καθοριστικό για να ελπίζει στο μεγάλο comeback.

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί κάνοντας έναν διμέτωπο αγώνα, κατά της ΝΔ, ώστε να βάλει φρένο στις διαρροές, αλλά, κυρίως, κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ θεωρητικά δεν είναι ανέφικτος, καθώς η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως οδηγήσει σε κατάρρευση. Άλλωστε, το φαινόμενο το ζήσαμε το 2012 από την ανάποδη, όταν τον Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 16% και σε έναν μήνα εκτινάχθηκε στο 26%.

Παγκόσμια πρωτοτυπία

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι δεδομένων των συνθηκών και της αδιαμφισβήτητης πρωτιάς της ΝΔ, οι επόμενες εκλογές αναμένεται να έχουν μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Γίνονται για να εκλέξουν αξιωματική αντιπολίτευση! Φυσικά, δεν είναι έτσι, γιατί ο βασικός στόχος είναι η εκλογή σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης και δευτερευόντως ο πόλεμος μεταξύ Κεντροαριστεράς και Αριστεράς γιαλαντζί.

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος της ισχυρής κυβέρνησης, η ΝΔ πρέπει να πείσει και πάλι για την αναγκαιότητά της. Πρέπει να επαναλάβει ότι τα υψηλότερα εισοδήματα και οι συντάξεις αλλά και οι αλλαγές στο κράτος μπορούν να επιτευχθούν μόνο με αυτοδυναμία της ΝΔ. Και, φυσικά, να πείσει με τη συμπεριφορά της ότι το προχθεσινό αποτέλεσμα δεν προσθέτει αλαζονεία, αλλά ευθύνες έναντι του συνόλου των Ελλήνων.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 24 Μαΐου 2023.