Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε όλοι μια ένταση στο κέντρο της Αθήνας. Ακούσαμε και τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη να το επισημαίνει χθες στον Παραπολιτικά 90,1 FM, γεγονός που προβληματίζει ακόμα περισσότερο.

Οδεύοντας προς τις εκλογές, η ένταση που παρατηρείται δεν είναι φυσιολογική, καθώς δεν εδράζεται σε κάποια σοβαρή διεκδικητική βάση ή σε κάποια λαϊκά αιτήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα, πριν από τις εκλογές. Επιπλέον, σε καθημερινή σχεδόν βάση ομάδες αναρχικών κινούνται καταδρομικά, με αποτέλεσμα να προκαλείται και η ανάλογη αντίδραση των αστυνομικών Αρχών.

Όταν υπάρχουν όμως τέτοιες καταστάσεις, εύκολα μπορεί να γίνει μια… «στραβή». Αστυνομικοί που δεν θα ακούσουν την εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων, κάποιοι που πιθανόν κάτω από ειδικές συνθήκες θα πανικοβληθούν ή κάποιοι που θα υπερβάλουν σε ζήλο. Η Αστυνομία σε καθημερινή βάση προσπαθεί να κάνει το καλύτερο και βλέπουμε ότι συνεχώς ελευθερώνει κτίρια που έχουν καταληφθεί από ομάδες αναρχικών. Ωστόσο ο κίνδυνος να γίνει ένα λάθος με απρόβλεπτες πολιτικές διαστάσεις υπάρχει. Και η μεν Αστυνομία δεν πρόκειται, ούτε πρέπει, να πάψει να κάνει τη δουλειά της. Για αυτό άλλωστε υπάρχει. Ωστόσο είναι εμφανής η διάθεση ομάδων για δημιουργία προκλήσεων.

Η καθημερινή δράση αναρχικών ομάδων δεν περνά απαρατήρητη ούτε από την πολιτική ούτε από τη φυσική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, ούτε όμως και από δημοσιογράφους. Είναι εμφανές ότι συγκεκριμένες ομάδες επιδιώκουν την ένταση. Ποντάρουν σε μια λάθος αντίδραση προκειμένου να εκθέσουν την κυβέρνηση. Η ξαφνική όξυνση της δράσης των συγκεκριμένων ομάδων δεν δικαιολογείται πολιτικά. Υπάρχει στόχος. Και στόχος είναι η κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ομάδες που αναζητούν νέο «Κορκονέα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εκλογές και την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας. Το παρήγορο είναι ότι στην παρούσα περίπτωση αυτό έχει γίνει αντιληπτό. Για τον λόγο αυτό στη δράση της Αστυνομίας πρέπει να υπάρχει απόλυτος επαγγελματισμός και να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια οι προβλεπόμενοι κανόνες και οι εντολές. Δεν υπάρχουν περιθώρια για παρερμηνείες.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Και αυτό το είδαμε στον τρόπο που αντέδρασαν ορισμένα ΜΜΕ στο επεισόδιο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Πατησίων.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 7/4