Οι εκλογές, λοιπόν, προσδιορίσθηκαν και ο αγώνας δρόμου αρχίζει. Οι Έλληνες, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα κληθούν στις 21 Μαΐου να επιλέξουν ποιος θα κυβερνήσει, ενώ, το πιθανότερο, η κάλπη στις 2 Ιουλίου θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει.

Τονίζοντας, παράλληλα, ότι «σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό». Είναι ένα ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες ως απόρροια της αδυναμίας του κ. Ανδρουλάκη να αρθρώσει πειστικό πολιτικό λόγο. Ωστόσο, δεν έχει καταλάβει ότι η θέση που εξέφρασε βρίσκει περισσότερους αντιπάλους παρά υποστηρικτές. Και τούτο, γιατί από τις 22 συμμαχικές κυβερνήσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη οι 18 έχουν πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Ταυτόχρονα, κατάφερε, έμμεσα, να δώσει πόντους στον βασικό του αντίπαλο, στον κ. Τσίπρα, αφού τον ενέταξε -έστω και θεωρητικά-, μέσα από την αρνητική του θέση, στα σενάρια της πρωθυπουργοποίησης, στην απίθανη περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα. Ενδεχόμενο που ούτε οι φανατικοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβλεπαν ως εφικτό.

Οδεύοντας προς την 21η Μαΐου, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουμε ακόμα κάτι πολύ βασικό. Επιλογή βουλευτών έχουμε μόνο στην πρώτη κάλπη. Αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, οι βουλευτές θα εκλεγούν με λίστα και με βάση τη σειρά που έχουν ψηφιστεί στην πρώτη κάλπη. Όσοι λοιπόν δεν προσέλθουν να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου, ουσιαστικά, αποποιούνται το δικαίωμα της επιλογής εκπροσώπων τους στο επόμενο Κοινοβούλιο. Και αφήνουν κάποιους τρίτους να αποφασίσουν για λογαριασμό τους. Συνεπώς, η πρώτη κάλπη είναι, σε επίπεδο λειτουργίας της Δημοκρατίας, το ίδιο -και ίσως περισσότερο- σημαντική με τη δεύτερη κάλπη.

Όσον αφορά την κυβέρνηση που πρέπει να εκλεγεί στη δεύτερη κάλπη, είναι καθοριστικό, μέσα σε έναν κόσμο που έχει εισέλθει σε φάση αβεβαιότητας, η χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα. Το έχει ανάγκη η οικονομία. Το έχει ανάγκη η κοινωνία. Είναι επιβεβλημένο σε επίπεδο εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας. Ο άγνωστος «Χ» οδηγεί σε πολιτική παραλυσία. Το μέλλον της Ελλάδας έχει όνομα και αυτό είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/3