Τα όσα διαδραματίζονται στο πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες μέρες, έρχονται να ενισχύσουν την άποψη όσων πιστεύουν ότι ο πολιτικός νεκροθάφτης της ελληνικής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σε απόλυτο εγκλωβισμό. Αυτό φάνηκε από την καραμπινάτη γκάφα να βγει και να στηρίξει, δημοσίως, τον υβριστή υπουργό του, Παύλο Πολάκη. Η ταύτιση με τον «αψύ», όπως τον χαρακτήρισε, Σφακιανό, καταδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός έχει απολέσει τη δυνατότητα να οσφρίζεται τι θέλει η κοινωνία.

Αντί να αποπέμψει το βασικότερο βαρίδι που κυκλοφορεί στους κόλπους της κυβέρνησής του, αποφάσισε όχι απλώς να τον καλύψει, αλλά και να ταυτιστεί μαζί του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Αριστερά και την κουλτούρα της.

Μάλιστα, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υβριστή υπουργού φέρνει σε ακόμη μεγαλύτερο αδιέξοδο τον κ. Τσίπρα, αφού επί τρεις μέρες θα ταυτίζεται με τις πρακτικές και τα κείμενα του υπουργού του. Με δεδομένη τη συγκυρία που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η συγκεκριμένη συζήτηση, εκ των πραγμάτων, εκτός από τον Πολάκη, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που θα έχουν οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης θα βρεθούν και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκο Παππά. Και όλα αυτά θα λάβουν χώρα είκοσι μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποτρέψει την εκλογική συντριβή.

Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον εγκλωβισμένος και δείχνει και αδύναμος να βγει και να αποδοκιμάσει τους δύο υπουργούς του, που, κατά κοινή παραδοχή, αποτελούν βαρίδια για την κυβέρνησή του. Κάποιοι, μάλιστα, παρομοιάζουν την επιλογή του απερχόμενου ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου με εκείνη που είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής, όταν, παρά το αρνητικό κλίμα, είχε στηρίξει χωρίς υποσημειώσεις τους τότε στενούς συνεργάτες του, Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη. Εκ των πραγμάτων, στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να επιδοκιμάσουν ή να αποδοκιμάσουν τις πρακτικές, το ύφος και την πολιτική κουλτούρα του κ. Πολάκη.

Και η ταύτιση με το πολιτικό περιθώριο θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Αν σε αυτή την επιλογή προστεθεί και η ανάγκη για να «καλυφθεί» ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς, τότε το μείγμα της φθοράς είναι εκρηκτικό. Το λάθος έγινε στις αρχές της εβδομάδας με την κάλυψη στον κ. Πολάκη.

Και όπως έλεγε ένας καλός πολιτικός περί τα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του πρεσβύτερου Καραμανλή: «Το λάθος στην πολιτική ισοδυναμεί με έγκλημα».