Το μεγάλο πλεονέκτημα που διατηρούσε ο Αλέξης Τσίπρας πριν εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου είχε να κάνει (εκτός των άλλων) και με το γεγονός ότι εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης του πολυσυζητημένου τα τε-λευταία χρόνια «ηθικού πλεονεκτήματος». «Εγώ πρεσβεύω το νέο και αδιάφθορο, ενώ οι άλλοι το παλιό και διεφθαρμένο». Το αφήγημα του απερχόμενου πρωθυπουργού, εν πολλοίς, βρήκε χώρο για να ευδοκιμήσει στο εκλογικό σώμα. Επίσης, τον Ιανουάριο του 2015 η σημερινή κυβερνητική παρέα διέθετε ένα ακόμη πλεονέκτημα... Δεν είχε παρελθόν. Δύσκολα κανείς θα μπορούσε να προσάψει σε έναν παντελώς άγνωστο το οτιδήποτε. Πλέον, τα πράγματα για τον κ. Τσίπρα έχουν αλλάξει, κάτι που έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται και ο ίδιος. Η κυβέρνησή του μετρά 4,5 χρόνια εξουσίας, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει εκτός των άλλων και παρελθόν. Το αφήγημα του «νέου και αδιάφθορου» έχει πλέον χαθεί στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον στενό συνεργάτη και φίλο του Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη.

Μια υπόθεση που πρέπει να προβληματίσει τον κ. Τσίπρα, γιατί όσο κι αν εξακολουθήσει να πετά την μπάλα στην κερκίδα, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Η πιάτσα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πολύ καλά ποιος ήταν, τι έκανε και με πόση άνεση μπαινόβγαινε στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ο κ. Τσίπρας, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να δώσει πειστικές απαντήσεις και για τον Πετσίτη και για τον Κοτζιά και για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία και για τα δάνεια στον Καλογρίτσα και για τον Λαυρεντιάδη και για πολλές ακόμη περιπτώσεις, που έρχονται να ακυρώσουν το παραμύθι του δήθεν «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς». Τα ψέματα -δυστυχώς για τον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου- έχουν τελειώσει και το παραμύθι που πουλούσε επί χρόνια έχει ξωμείνει από δράκο. Αργά ή γρήγορα, οι κύριοι Τσίπρας, Παππάς, Πετσίτης, Αρτεμίου και δεν ξέρω ποιοι άλλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον φυσικό τους δικαστή. Και δεν χρειάζεται κανένας Μητσοτάκης και καμία επόμενη κυβέρνηση να κινήσει τη σχετική διαδικασία. Αρκεί η ανε-ξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, που ήδη έχει αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι.

Το «ηθικό πλεονέκτημα» αποτελεί ένα όνειρο που χάθηκε μέσα στα δεκάδες ψέματα του κ. Τσίπρα. Οι παρέες πλέον του απερχόμενου πρωθυπουργού είναι γνωστές. Οι φωτογραφίες, οι λογαριασμοί και οι μαρτυρίες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Στην περίπτωση Πετσίτη δεν θα χρειαστεί να αποσταλούν ούτε ανώνυμες επιστολές από το γραφείο του φίλου μου Μίμη Παπαγγελόπουλου, ούτε να εξευρεθούν προστατευόμενοι μάρτυρες. Γιατί τα γεγονότα και τα αποτυπώματα μπορούν να ανοίξουν και μία και δύο και τριάντα δικογραφίες. Ας οπλιστούν με κουράγιο οι κυβερνώντες γιατί τα χρόνια που έρχονται είναι δύσκολα και ενδεχομένως να είναι και κάπως μοναχικά.