Παρά το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα ήθελε να χαρίσει ούτε μία μέρα διακυβέρνησης, οι εξελίξεις φαίνεται ότι τον οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις του αναμένεται να παίξουν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων του επόμενου μήνα. Συγκεκριμένα, αν ο Αλ. Τσίπρας διαπιστώσει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος της συντριβής στην κάλπη των ευρωεκλογών, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα θελήσει να ρισκάρει. Αλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά ότι μια βαριά εκλογική ήττα τον Μάιο αποτελεί τη χειρότερη παράσταση νίκης για τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο κ. Τσίπρας έχει δείξει ότι σε καμία φάση της πολιτικής του διαδρομής δεν ρισκάρει σε επικίνδυνο βαθμό. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν τα σενάρια του εκλογικού αιφνιδιασμού. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν, κανείς δεν θα πρέπει να παραβλέπει ότι ο αιφνιδιασμός είναι βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής κουλτούρας του απερχόμενου πρωθυπουργού. Εσχάτως στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχουν πέσει δύο ημερομηνίες εκλογών. Η 17η Μαρτίου και η 19η Μαΐου. Η πρώτη εξυπηρετεί το σενάριο του απόλυτου εκλογικού αιφνιδιασμού, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από τις αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες του Μαΐου.

Οσοι γνωρίζουν τον κ. Τσίπρα θεωρούν ότι στην περίπτωση που αποφασίσει να ανασύρει το χαρτί των πρόωρων εκλογών το πιθανότερο είναι να το πράξει τον Μάρτιο, δεδομένου ότι οι πάντες πλέον στοιχηματίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, γεγονός που αφαιρεί την όποια δυνατότητα εκλογικού αιφνιδιασμού. Και αυτό θα συμβεί τη στιγμή που ο ευρισκόμενος (πλέον) σε πολιτικό αδιέξοδο Αλέξης Τσίπρας κατανοήσει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αποτρέψει τη δυναμική που διαμορφώνεται στην κοινωνία υπέρ της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το δεύτερο σενάριο που άρχισε να παίζει δυνατά στο εσωτερικό της κυβέρνησης κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα θέλει τον πρωθυπουργό να προσφεύγει σε κάλπες μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου, θέλοντας προφανώς να αποφύγει τα χαρακτηριστικά της χαλαρής κάλπης που χαρακτηρίζουν τις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, η 19η Μαΐου είναι μια ημερομηνία που εμπεριέχει το χαρακτηριστικό του αιφνιδιασμού, από τη μια, ενώ από την άλλη προηγείται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, των ευρωεκλογών, οπότε εκ των πραγμάτων μειώνει τις πιθανότητες να εκδηλωθεί στις κάλπες η χαλαρή ψήφος, η οποία θα εμπεριέχει στοιχεία πολιτικής αποδοκιμασίας. Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, καθοριστικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις του κ. Τσίπρα αναμένεται να διαδραματίσουν τα δημοσκοπικά ευρήματα, που μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να μεταβάλλονται από την ακατάσχετη παροχολογία της κυβέρνησης. Απεναντίας, ένα από τα βασικά στοιχεία που επισημαίνουν οι ερευνητές κοινής γνώμης είναι το γεγονός ότι αυξάνεται η ροή των απευθείας μετακινήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ.