Αναµενόµενο ήταν! Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» µε τα εκτενή δηµοσιογραφικά ρεπορτάζ στα φύλλα της 3ης και της 10ης ∆εκεµβρίου αποκάλυψαν την πραγµατικότητα που θα ζήσουµε στην Ελλάδα µετά την εγκατάσταση των παιγνιοµηχανών (VLTs) από τον ΟΠΑΠ (35.000 σε όλη τη χώρα) και την άµεση «καζινοποίηση» κάθε γειτονιάς.

Η απάντηση ήρθε άµεσα. Με ένα πολυσέλιδο εξώδικο, υπογεγραµµένο από τον Damian Cope, διευθύνοντα σύµβουλο του ΟΠΑΠ, η τσεχικών συµφερόντων εταιρεία, ούτε λίγο ούτε πολύ, µας κατηγορεί για διάδοση ψευδών κατηγοριών εναντίον της, που αµαυρώνουν το «θεάρεστο» έργο της, απειλώντας µε πάσης φύσεως δικαστήρια!

Την απάντησή µας οι διοικούντες τον ΟΠΑΠ την έχουν ήδη λάβει στο φύλλο της εφηµερίδας µας της 3ης ∆εκεµβρίου 2016 (σελ. 23 «∆ηµοσιογραφική δεοντολογία»). Στην τήρηση της ως άνω βασικής αρχής οφείλεται άλλωστε η κυκλοφοριακή επιτυχία της εφηµερίδας µας, που αποδεικνύει περίτρανα την ευρεία στήριξη των αναγνωστών.

Οσον αφορά στις εκτοξευθείσες κατηγορίες εις βάρος µας µέσω του εξωδίκου της τσεχικής διοίκησης του ΟΠΑΠ, καλό θα είναι να λάβουν υπόψη τους ότι οι αποκαλύψεις µας κατάφεραν να «σπάσουν» την οµερτά. Το θέµα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης και λειτουργίας VLTs κυριαρχεί πλέον, ακόµη και εντός του Κοινοβουλίου.

Μήπως οι Τσέχοι δεν πήραν χαµπάρι την αποκάλυψη του βουλευτή της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος υπογράµµισε επί λέξει: «Υπάρχει θέµα διαφθοράς. Εξαγοράστηκε αυτού του είδους η κανονιστική ρύθµιση»; (σ.σ.: Εννοεί τον νέο κανονισµό λειτουργίας των παιγνιοµηχανηµάτων, που εξέδωσε την 1η Νοεµβρίου η νέα Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων υπό τον κ. Καραγρηγορίου).

Για την ιστορία, θυµίζουµε ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ ήταν αυτή που, µε ανακοίνωσή της, ανέστειλε κάθε δραστηριότητα σχετικά µε την εγκατάσταση των VLTs όταν εκδόθηκε ο προηγούµενος Κανονισµός ∆ιεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων µέσω Παιγνιοµηχανηµάτων τον Ιούνιο του 2015. ∆ηλαδή, επειδή ο προηγούµενος Κανονισµός δεν ικανοποιούσε τις κερδοσκοπικές ορέξεις των Τσέχων µετόχων και του µικροµετόχου -µεγαλοεπιχειρηµατία «φάντασµα»του ΟΠΑΠ, έσυραν τη χώρα µε επιτελεία µεγαλοδικηγόρων στα διεθνή δικαστήρια µε βάση την αποικιοκρατική συµφωνία «πώλησης» της εταιρείας, που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του Τρελαντώνη µε τους νέους «επενδυτές».

Αλήθεια, τι µεσολάβησε και η παρούσα κυβέρνηση µέσω του υπουργού Οικονοµικών, Ευ. Τσακαλώτου, αποφάσισε «να τα δώσει όλα» στους Τσέχους, ανατρέποντας κάθε εξαγγελία της περί κοινωνικής προστασίας των πολιτών από τον τζόγο και κατάργησης κάθε θεσµικού «παραθύρου» υπέρ των κυκλωµάτων φοροδιαφυγής, εγκαταλείποντας κάθε όριο προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τον εθισµό, την οικονοµική χρεοκοπία των παικτών, τις παράνοµες δραστηριότητες της απάτης και του ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος, µόνο η αρµόδια Επιτροπή υπό τον νέο της πρόεδρο, που εξέδωσε τον νέο Κανονισµό, µπορεί να µας απαντήσει, αφού ο ΟΠΑΠ, όπως αναφέρει η διοίκησή του στο εξώδικό της, αποτελεί εταιρεία-πρότυπο.

Με λίγα λόγια, η τσεχική διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποποιείται των µέχρι σήµερα εκβιαστικών νοµικών ενεργειών της προς την κυβέρνηση και των ανακοινώσεών της περί µείωσης των προσδοκώµενων κερδών λόγω του προηγούµενου Κανονισµού Λειτουργίας των Παιγνιοµηχανών, και «πετάει το µπαλάκι» στην Επιτροπή του κ. Καραγρηγορίου (που φαίνεται ότι είναι της πλήρους αρεσκείας της), καθώς ο ΟΠΑΠ, υπό τη διοίκηση των Τσέχων, µάλλον µετατράπηκε σε φιλανθρωπικό ίδρυµα!

Αν είναι όµως έτσι:

-Γιατί κατέθεσε αίτηµα αποζηµίωσης κατά της Ελλάδας στη ∆ιεθνή ∆ιαιτησία, ύψους 1 δισ. ευρώ;

- Γιατί δεν κατέθεσε η ίδια η εταιρεία αίτηµα στην ΕΕΕΠ να προσαρµοστεί ο νέος Κανονισµός για τα VLTs, ώστε να αποτραπούν παράνοµες ενέργειες και να προστατευτούν οι παίκτες από τον εθισµό ή την υπερχρέωση, ζητώντας υποχρεωτική καταγραφή ΑΦΜ του παίκτη και των χρηµάτων που αυτός ξοδεύει στα VLTs (ώστε να µην υπάρχει η παραµικρή υπόνοια για δυνατότητα ξεπλύµατος «µαύρου» χρήµατος), δηλώνοντας ταυτόχρονα ποιο είναι το ηµερήσιο όριο ανά παίκτη που η ίδια εκτιµά ότι θα έκανε το έργο των VLTs «οικονοµικά βιώσιµο», αποδεχόµενη την απαγόρευση συγκέντρωσης πολλών καταστηµάτων Play στο ίδιο σηµείο µιας περιοχής, ώστε να αποτραπεί το φαινόµενο «καζινοποίησης» των αστικών περιοχών που εισάγει ο νέος Κανονισµός;

Οι µέχρι τώρα ενέργειες της διοίκησης του ΟΠΑΠ δείχνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που απεγνωσµένα (και µε το αζηµίωτο για κάποια ΜΜΕ) προσπαθεί να µας εµφανίσει µε τις ανακοινώσεις της περί προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και την ελληνική οικονοµία. Οπως όµως λέει και η παροιµία, «Το ψέµα έχει κοντά ποδάρια»!

Το ψέµα που η διοίκηση του ΟΠΑΠ το χρησιµοποιεί κατά κόρον ακόµη και στα νοµικά έγγραφα που «µοιράζει» στους «µη αρεστούς», όπως το εξώδικό της προς την εφηµερίδα µας, στο οποίο επιµένει ότι η υποχρέωση αναγραφής του ΑΦΜ παίκτη, που ήταν απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. για την αποφυγή παράνοµων ενεργειών, όπως το ξέπλυµα «βρώµικου» χρήµατος), είχε εξαιρεθεί µε νόµο του 2012, δηλαδή πολύ πριν από την εξαγορά του ΟΠΑΠ από την Εmma Delta (των Τσέχων και του -µικροµετόχου µεγαλοεπιχειρηµατία «φάντασµα»∆. Μελισσανίδη), αποσιωπώντας την αλήθεια, ότι η υποχρέωση αναγραφής του ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη εξαιρέθηκε µε νόµο της, ευεργετικής για τους νέους µετόχους του ΟΠΑΠ, κυβέρνησης Σαµαρά Βενιζέλου (Ν.4141, ΦΕΚ Α81/5.4.2013) την περίοδο υποβολής και ανοίγµατος προσφορών για την πώληση του ΟΠΑΠ!

Οσον αφορά τους κυβερνώντες, αν δεν θέλουν να καταλάβουν την τεράστια κοινωνική και οικονοµική ζηµιά που θα προκαλέσει η «υποταγή» τους στις απαιτήσεις της τσεχικής διοίκησης του ΟΠΑΠ, δεν έχουν παρά να συνεχίσουν «χέρι-χέρι» µαζί της τον δρόµο που θα οδηγήσει σε νέα κοινωνικά δράµατα µε την επιβληθείσα «καζινοποίηση» της χώρας, αφήνοντας τους πολίτες καταχρεωµένους και τους ίδιους περιθωριοποιηµένους, να αναρωτιούνται για τις ενέργειες που όφειλαν να κάνουν και δεν έκαναν, τη στιγµή που οι νέοι µέτοχοι του ΟΠΑΠ ευχαριστηµένοι θα απολαµβάνουν τα κέρδη τους σε χώρες εκτός του «κολαστηρίου» στο οποίο θα έχει µετατραπεί η Ελλάδα.