Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Νόμο Παππά και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες εκ των πραγμάτων δημιούργησε και νέα δεδομένα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους ισχυρούς της τηλεόρασης.

Μετά από μια μακρά περίοδο έντασης, τα πράγματα σιγά-σιγά βαίνουν προς εξομάλυνση. Αυτό προκύπτει τόσο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Νίκου Παππά όσο και από την κινητικότητα που παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα. Την περίοδο της απόλυτης έντασης διαδέχθηκε τις τελευταίες ημέρες η προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους καναλάρχες.

Πριν από οποιαδήποτε κουβέντα, είναι απολύτως λογικό οι δύο πλευρές να δώσουν εκατέρωθεν εξηγήσεις για τα όσα συνέβησαν κατά το προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου δύο πανίσχυροι καναλάρχες. Ο λόγος για τον μεγαλομέτοχο του Star Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον ισχυρό άνδρα του Alpha, Δημήτρη Κοντομηνά. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν, σε διαφορετικούς χρόνους, και συζήτησαν αρκετή ώρα για τις τελευταίες εξελίξεις με τον Νίκο Παππά.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο που προηγήθηκε, η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Παππά, ο οποίος φαίνεται να έχει αποφασίσει να ρίξει γέφυρες προς όλες τις κατευθύνσεις. Αλλωστε, όπως, επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, «σε καμία φάση του διαγωνισμού το όλο θέμα δεν αντιμετωπίστηκε ως προσωπική βεντέτα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους καναλάρχες». Σε ό,τι αφορά τώρα το περιεχόμενο της κουβέντας με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών Alpha και Star, αυτό ήταν σε θεωρητικό επίπεδο, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα γίνει.

Ο κ. Παππάς απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, δείχνοντας ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του, αλλά και το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με την επόμενη μέρα. Πάντως, τόσο ο κ. Βαρδινογιάννης όσο και ο κ. Κοντομηνάς κατέστησαν σαφές ότι δεν έχουν καμία διάθεση αντιδικίας με την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η κριτική που ασκήθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα είχε να κάνει αποκλειστικά με το γεγονός ότι θεωρούσαν αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι δύο επιχειρηματίες ξεκαθάρισαν ότι στην περίπτωση που συγκροτηθεί το ΕΣΡ και προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού είναι αυτονόητο ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία για την απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας. Από και πέρα, εκτιμάται ότι στη συνάντηση των κυρίων Παππά και Βαρδινογιάννη συζητήθηκε εκτός των άλλων και το θέμα του Mega, στο οποίο υπάρχει μια κινητικότητα κυρίως από την πλευρά της οικογένειας Μπόμπολα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γεγονός ότι κ. Παππάς φρόντισε να δει σε μία εβδομάδα τους κ. Βαρδινογιάννη, Κοντομηνά και Κυριακού, ενώ παραχώρησε και συνέντευξη στον ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, δείχνει και λέει πολλά για τη συνέχεια