Με μια κρητική μαντινάδα-μήνυμα επέλεξε να απευθυνθεί στους συνεργάτες του, αλλά και στους φίλους της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη γενέτειρα της οικογένειάς του, τα Χανιά. Επρόκειτο για μαντινάδα με ιδιαίτερο νόημα, την οποία όπως είπε -και αυτό είναι αλήθεια- κάνει πράξη στη διαδρομή του: «Βλέπω πολλούς σήμερα ανάμεσά μας και η παρουσία σας με γεμίζει δύναμη.

Θέλω να σας ζητήσω να συνεχίσετε με την ίδια θέρμη τον αγώνα σας. Να μην παρασύρεστε από τις δημοσκοπήσεις. Να μη δείχνετε καμία αλαζονεία. Και κυρίως να θυμάστε πάντα τη σοφή κρητική μαντινάδα: “Καλοχαιρέτα τσι πεζούς όντε καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούνε κι’ αυτοί όντε θα ξεπεζέψεις”». «Προσωπικά», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., «την έχω κάνει τρόπο ζωής και ζητώ να κάνετε και εσείς το ίδιο».

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να χαμηλώσει τους τόνους του πολιτικού ενθουσιασμού που έχει καταλάβει τα στελέχη και τους οπαδούς της Φιλελεύθερης Παράταξης δείχνει ότι ο ίδιος γνωρίζει και τις δυσκολίες και τους μελλοντικούς κινδύνους. Γι’ αυτό, λοιπόν, τη στιγμή που στο εσωτερικό της Ν.Δ. κυριαρχεί ο ενθουσιασμός, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, κρίνει σκόπιμο να γίνει προσγείωση στην πραγματικότητα. «Αυτός είναι ο Κυριάκος», λένε όσοι τον γνωρίζουν πολύ καλά. Από την πρώτη μέρα που εισήλθε στην πολιτική, αποφάσισε να προσηλώνεται στον στόχο, αδιαφορώντας για τις Σειρήνες που ακούγονταν δίπλα του. Αν και γόνος μεγάλης και ιστορικής πολιτικής οικογένειας, ο νεότερος Μητσοτάκης ξεκινούσε πάντα, ό,τι κι αν έκανε, από την αρχή, χωρίς να υπολογίζει σε μηχανισμούς, σχέσεις και κάθε λογής παραγοντισμούς. Ποτέ, μα ποτέ δεν επέδειξε αλαζονεία, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό -ίσως και τον καθοριστικότερο- ρόλο στη διαδικασία εκλογής αρχηγού, που οδήγησε στην ανάδειξή του στην αρχηγία της Ν.Δ.

Το μήνυμα της μαντινάδας ήταν κάτι περισσότερο από σαφές: Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας αντιληφθεί ότι παρουσιάζονται τα πρώτα σημάδια αλαζονείας, ακόμη και σε στενούς συνεργάτες του, φρόντισε να επαναφέρει τους πάντες στον δρόμο του πολιτικού ρεαλισμού. Και ορθώς έπραξε, αφού το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε ένα κόμμα που διεκδικεί την εκλογική νίκη είναι να υπάρξει χαλαρότητα και τα στελέχη του να καταληφθούν από αλαζονεία. Επειδή η κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εκείνο που προέχει είναι να ακούσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Να ξαναβρεί τη χαμένη ελπίδα που είχε υποσχεθεί στους Ελληνες πολίτες ο σημερινός πρωθυπουργός. Εκτός, όμως, από τις πολιτικές και τις μεγαλεπήβολες στρατηγικές, η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου ζητά πολιτικούς που θα έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Ο κόσμος θέλει να ακουμπήσει σε ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά κυρίως σε πρόσωπα που είναι διατεθειμένα να δώσουν (άμεσα) λύσεις. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο ίδιος έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να εκπέμψει το μήνυμα της σιγουριάς, της γνώσης και της εμπιστοσύνης.

Για τον επόμενο πρωθυπουργό υπάρχει εμπεδωμένη εμπιστοσύνη. Είναι ώρα να υπάρξει και για τους συνεργάτες του. Και για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εκλείψει η αλαζονεία.

ΥΓ.: Ο Κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει (ήδη) την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των πολιτών.