Προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από το γεγονός ότι, αν και η ψαλίδα φαίνεται να κλείνει, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ουσιαστικό προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αυτό που προβληματίζει μάλιστα κυρίως τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά είναι το ότι η διαφορά παραμένει μεγάλη στην παράσταση νίκης, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί βέβαιη την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πως αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι παραδοσιακά την τελευταία στιγμή συντάσσονται με το πρώτο κόμμα.
Το γεγονός όμως ότι η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, σε αντίθεση με αυτή των ψηφοφόρων της Ν.Δ., επιτρέπει να υπάρχει ακόμα αισιοδοξία.
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως έχει αποφασίσει να πάρει πάνω του το μεγάλο βάρος του προεκλογικού αγώνα και θα συνεχίσει μέχρι την τελευταία ημέρα τις περιοδείες και τις ομιλίες του σε όλη τη χώρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του κεντρικού συνθήματος, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως η δυναμική του «ρεαλιστικού φόβου» και του «κινδύνου της χρεοκοπίας» έχει εξαντληθεί.
Το αισιόδοξο σενάριο, αυτό δηλαδή της επικράτησης της Ν.Δ. στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το ενστερνίζεται κυρίως ο στενός πυρήνας των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν η Ν.Δ. βγει πρώτο κόμμα, η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ μικρή και φυσικά κανείς δεν κάνει λόγο για αυτοδυναμία. Το σίγουρο είναι πάντως πως η νίκη του κόμματος θα ενισχύσει περαιτέρω τον κ. Σαμαρά, ο οποίος με άλλο αέρα θα προσπαθήσει να φτιάξει ένα κυβερνητικό σχήμα με τους δικούς του όρους.
Με τα σημερινά δεδομένα, το «Ποτάμι» θα είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του πρωθυπουργού, καθώς στελέχη όπως ο Θόδωρος Σκυλακάκης ή ο Χάρης Θεοχάρης δείχνουν πως υπάρχει ένα «νεοφιλελεύθερο μέτωπο» στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.
Το ρεαλιστικότερο σενάριο πάντως, βάσει των δεδομένων, είναι αυτό της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά και, φυσικά, χωρίς αυτοδυναμία. Με ποσοστά πάνω από το 25% ο Αντώνης Σαμαράς, ακόμα και αν η Ν.Δ. βγει δεύτερη, θα διατηρήσει τις δυνάμεις του στο κόμμα και θα αναμένει τις εξελίξεις που θα προκύψουν.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί πολύ να καταφέρει να φτιάξει μια κυβέρνηση, καθώς εκτιμούν πως οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα μπουν στη Βουλή. Ακόμα και να καταφέρει όμως ο Πάνος Καμμένος να περάσει τον πήχη του 3%, είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί και τη βοήθεια του Σταύρου Θεοδωράκη, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαξίμου, θεωρείται δεδομένη. Στη Ν.Δ. πιστεύουν ωστόσο πως αυτή η συμμαχία δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς δεν θα βρεθεί κοινός τόπος για την πορεία της Ελλάδας.
Σε αυτή την περίπτωση, είτε η χώρα θα οδηγηθεί πάλι άμεσα σε εκλογές, όπου η Ν.Δ. θεωρεί πως θα επικρατήσει, είτε θα καταβληθεί προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μεταβατικού σχήματος, με έναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ο οποίος και θα κληθεί να κλείσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και να προχωρήσει σε συμφωνία για τον μηχανισμό της προληπτικής στήριξης.
Το χειρότερο σενάριο στην παρούσα φάση για το Μαξίμου είναι να προκύψει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές ή κυβέρνηση με τη συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛ. Η αυτοδυναμία μάλιστα μπορεί να επιτευχθεί και με ένα ποσοστό της τάξης του 32%-33%, αρκεί να μην μπουν πολλά κόμματα στη Βουλή. Αν και αυτό το ενδεχόμενο θα εντείνει την γκρίνια στο εσωτερικό της Ν.Δ., στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα πρόκειται για μια αριστερή παρένθεση και πως ο Αλέξης Τσίπρας θα καταρρεύσει σύντομα υπό το βάρος των πιέσεων που θα του ασκηθούν, είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό. «Ο κ. Τσίπρας θα έχει δύο επιλογές: είτε να παρατείνει το Μνημόνιο, με νέα μάλιστα μέτρα, χωρίς όμως νέο δάνειο, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία», υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά.