Εδώ και µέρες αυτό που κυριαρχεί στα πολιτικο-δηµοσιογραφικά πηγαδάκια είναι ο χρόνος που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προκηρύξει εκλογές.

Επ’ αυτού δίνουν και παίρνουν τα σενάρια, µε τις ηµεροµηνίες από τα τέλη Φεβρουαρίου µέχρι και τις αρχές Ιουλίου να έχουν την τιµητική τους. Ωστόσο, κανείς δεν µπορεί να γνωρίζει τον χρόνο των εκλογών, από τη στιγµή που ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει λάβει τη σχετική απόφαση.

Εποµένως, τα όσα λέγονται και γράφονται κινούνται στο πεδίο της (απόλυτης) σεναριολογίας, η οποία, λόγω του ότι εισήλθαµε σε εκλογικό έτος, εκ των πραγµάτων αποκτά και µια πραγµατική διάσταση. Μέχρι στιγµής υπάρχει ένα και µόνο δεδοµένο. Οτι ο Μητσοτάκης δεν έχει ακόµη αποφασίσει αν θα προκηρύξει εκλογές κατά το πρώτο τετράµηνο του 2023 ή αν θα θελήσει να εξαντλήσει (πλήρως) την τετραετία. Πάντως, οι περισσότεροι στοιχηµατίζουν υπέρ της πρώτης εκδοχής.

Ιδιομορφία

Ωστόσο, οι εκλογές της απλής αναλογικής έχουν από µόνες τους µια ιδιοµορφία, που συνδέεται µε τη δεύτερη κάλπη, η οποία ήδη έχει προεξοφληθεί από τον πρωθυπουργό.

Αυτό δεν σηµαίνει ότι στην κυβέρνηση αντιµετωπίζουν µε χαλαρότητα τις πρώτες εκλογές. Απεναντίας, το µήνυµα που έχει δοθεί προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη έχει να κάνει µε την ανάγκη να υπάρξει διευρυµένη διαφορά και υψηλό ποσοστό για τη Ν.∆. από την πρώτη κάλπη.

Όσο πιο ευρεία είναι η εκλογική επικράτηση του κυβερνώντος κόµµατος, τόσο µεγαλύτερη θα είναι η παράσταση νίκης, ενόψει της δεύτερης εκλογικής Κυριακής. Γι’ αυτό, λοιπόν, η στρατηγική που έχει αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνεται στις πρώτες κάλπες, αφού πιστεύει ότι εκεί θα διαµορφωθεί εν πολλοίς και το τελικό αποτέλεσµα και θα κριθεί ο στόχος της αυτοδυναµίας.

Εφικτός στόχος

Με τα σηµερινά δηµοσκοπικά δεδοµένα και έχοντας ως βεβαιότητα ότι η αποχή, που εκ των πραγµάτων θα υπάρξει, στις δεύτερες εκλογές θα ευνοήσει το πρώτο κόµµα, η αυτοδυναµία είναι ένας απολύτως εφικτός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι τα διλήµµατα θα τεθούν εγκαίρως και µε απόλυτη σαφήνεια στην κοινή γνώµη.

Με βάση τους υπολογισµούς που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίµου, οι δύο εκλογικές αναµετρήσεις είναι δεδοµένες και πιστεύουν ακράδαντα ότι τη δεύτερη Κυριακή σε κάθε περίπτωση θα προκύψει κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εκτίµηση αυτή κλείνει κάθε παράθυρο τρίτης εκλογικής αναµέτρησης, το οποίο έχουν αρχίσει να διακινούν κάποια κέντρα (γνωστά στο ευρύ κοινό) που θα ήθελαν, για τους δικούς τους, ιδιοτελείς λόγους, αποδυναµωµένο τον σηµερινό πρωθυπουργό.

«Αποσταθεροποίηση»

Ο ίδιος, όµως, όχι µόνο δεν βάζει στο τραπέζι µια τρίτη εκλογική αναµέτρηση, αλλά, απεναντίας, θεωρεί ότι όσοι διακινούν µια τέτοια προοπτική επιδιώκουν τη γενικότερη αποσταθεροποίηση της χώρας. Επειδή, όµως, δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόµενο (δηλαδή της τρίτης κάλπης), το βάρος όλης της προεκλογικής στρατηγικής πέφτει στην όσο το δυνατόν µεγαλύτερη εκλογική επιτυχία της πρώτης Κυριακής.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 30 Δεκεμβρίου 2022.