Ένας παλιός κεντροδεξιός πολιτικός, ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής και αντιπρόεδρος της τελευταίας κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραµανλή, σε κάποια από τις οµιλίες του είχε υποστηρίξει ότι «το λάθος στην πολιτική ισοδυναµεί µε έγκληµα».

Όσο υπερβολικό κι αν φαντάζει, άλλο τόσο ρεαλιστικό είναι αυτό που είχε πει ο παλιός αυτός πολιτικός. Αρκεί να δούµε πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγµατα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από το βράδυ της περασµένης Παρασκευής µέχρι και σήµερα.

Αντέδρασε άμεσα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, µε το άκουσµα της είδησης για την εµπλοκή της Εύας Καϊλή στο «Qatar-gate», αντέδρασε άµεσα, προχωρώντας στο πολιτικά αυτονόητο, διαγράφοντας τη µέχρι πρότινος ευρωβουλευτίνα του από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτηµα αν είχε άλλη επιλογή υπάρχει µία και µόνη απάντηση: «Καµία».

Την εποµένη, ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπό το βάρος της αρνητικής δηµοσιότητας που είχε ξεσπάσει, προσπάθησε να πάει ένα βήµα παραπέρα, κάνοντας το µεγαλύτερο λάθος στη µέχρι τώρα πολιτική του διαδροµή. Στην προσπάθειά του να αποτινάξει από πάνω του την Καϊλή, «αποκάλυψε» ότι η µέχρι και πριν από λίγες ώρες ευρωβουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ επί µήνες λειτουργούσε ως «∆ούρειος ίππος» της Ν.∆.

Επιπολαιότητα

Αν και ο ισχυρισµός του Ανδρουλάκη δεν στέκει σε καµία λογική βάση, θα κάνω µια υπόθεση εργασίας, για να καταδείξω την τεράστια επιπολαιότητα του ανδρός. Αν δεχθούµε ότι η «καταγγελία» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ευσταθεί, αυτοµάτως ανακύπτει ένα πολύ σοβαρό θέµα για τον ίδιο. Πώς είναι δυνατόν, ενώ γνώριζε ότι η Καϊλή ήταν «∆ούρειος ίππος» του Μητσοτάκη, να την κρατούσε στους κόλπους του κόµµατός του; Σε αυτό το ερώτηµα δεν χωράνε φθηνές δικαιολογίες, του τύπου «Από τον Σεπτέµβριο είχαµε καταστήσει σαφές ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια» και άλλα διάφορα.

Καταλαβαίνει ο κόσμος

Όλα αυτά που ακούσαµε τις τελευταίες ηµέρες απλά υποτιµούν τη νοηµοσύνη του κόσµου, ο οποίος αντιλαµβάνεται τον λόγο που ο Ανδρουλάκης επιδιώκει να «φορτώσει» στη Νέα Δημοκρατία µια δικιά του ευρωβουλευτίνα. ∆υστυχώς για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το παραµύθι που σκαρφίστηκε έπασχε από δράκο, αλλά, κυρίως, δεν είχε καµία λογική βάση.

Η αλήθεια

Η Καϊλή µέχρι και την ώρα που συνελήφθη από τη βελγική Αστυνοµία έχοντας στην κατοχή της κάτι χιλιάδες ευρώ ήταν µέλος και βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, του οποίου (ΠΑΣΟΚ) ηγείται από πέρσι τον Δεκέµβριο ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτή είναι η µία και µόνη αλήθεια, που δεν αλλάζει µε κανένα πολιτικό παραµύθι, ούτε σβήνει µε ένα απλό delete στον υπολογιστή. Το καλύτερο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα ήταν να µείνει στη διαγραφή της Καϊλή και από κει και πέρα να περιµένει την ετυµηγορία των δικαστών.

Πανικός

Γιατί όλα όσα έκανε µετά το πρώτο λάθος απλά επιβεβαιώνουν τον πανικό που έχει καταλάβει τον Ανδρουλάκη. Και στην πολιτική ένας ηγέτης οφείλει, εκτός από υποµονή, να διαθέτει και ψυχραιµία, αναλαµβάνοντας την ευθύνη ακόµη και για λάθη για τα οποία δεν ευθύνεται προσωπικά ο ίδιος. Αντιλαµβάνοµαι πόσο δύσκολη είναι αυτή η επιλογή για έναν νέο πολιτικό, ωστόσο σίγουρα είναι πιο ωφέλιµη από αυτή που την ώρα που συλλαµβάνεται ένα µέλος της οικογένειάς του (εν προκειµένω της πολιτικής) αυτός να φωνάζει «φταίει ο γείτονας»…

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 17 Δεκεμβρίου 2022.