Η συζήτηση που κυριαρχεί στα πολιτικοδηµοσιογραφικά στέκια (γιατί στην κοινωνία είναι αλήθεια ότι δεν υφίσταται) έχει να κάνει µε τον χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Με δεδοµένο το κλίµα, όπως αυτό έχει διαµορφωθεί εσχάτως, είναι πολλοί εκείνοι που άρχισαν να δίνουν ηµεροµηνίες και ακόµα περισσότεροι αυτοί που εισήλθαν σε προεκλογικό κλίµα. Στην πολιτική, τα πράγµατα είναι πολύ πιο απλά απ' ό,τι ενδεχοµένως πιστεύουν οι περισσότεροι εξ ηµών. Και είναι απλά γιατί επί της ουσίας εκείνο που διαµορφώνει στο τέλος το όποιο γεγονός είναι, εκτός από τη δυναµική που αναπτύσσουν τα γεγονότα, και ο ίδιος ο χρόνος.

Ρεαλιστικά

Επειδή πλέον όσοι ασχολούνται µε την πολιτική διατυπώνουν ένα και µόνο ερώτηµα, που συνδέεται αποκλειστικά µε τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, είναι χρήσιµο να απαντήσει κανείς όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται σε αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι πλέον βαίνουµε προς την περάτωση του πολιτικού χρόνου. Τι σηµαίνει πρακτικά αυτό; Οτι η κυβέρνηση, έχοντας ολοκληρώσει σε σηµαντικό βαθµό το έργο της, µετά το κλείσιµο της Βουλής, ενόψει των εορτών, µε το που θα «ανοίξει» θα δρα σε εκλογικό χρόνο.

Ελάχιστη σημασία

Με απλά λόγια, ό,τι ήταν να κάνουν σε επίπεδο παραγωγής έργου οι υπουργοί ουσιαστικά περατώνεται µε την ψήφιση του σηµαντικότερου νοµοσχεδίου που ψηφίζει κάθε χρόνο η κυβέρνηση και δεν είναι άλλο από τον Προϋπολογισµό. Κατά συνέπεια, ελάχιστη σηµασία από τις αρχές του χρόνου έχει το πότε θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προκηρύξει εκλογές, αφού ούτως ή άλλως από τα µέσα του επόµενου µήνα η χώρα θα κινείται ανεπισήµως σε προεκλογικούς ρυθµούς. Γιατί δεν νοµίζω ότι αλλάζει κάτι στην κοινωνία αν οι εκλογές προκηρυχθούν στα τέλη Φεβρουαρίου ή στα µέσα Μαρτίου.

Εκλογικός χρόνος

Αυτό ενδιαφέρει αποκλειστικά τους εκπροσώπους των µέσων ενηµέρωσης, που είθισται κάθε λίγο και λιγάκι να στοιχηµατίζουν για τον ακριβή χρόνο των εκλογών. Και όταν «πέφτουµε έξω», αναθεωρούµε την παλιά εκτίµηση µε µια πιο φρέσκια. Εν προκειµένω, και επειδή ο πολιτικός χρόνος επί της ουσίας εξαντλείται το επόµενο δεκαήµερο, ακόµα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί ότι από τις αρχές του ’23 θα λειτουργεί σε εκλογικό χρόνο. Αυτός ήταν ο λόγος που είπε ότι «µύρισαν εκλογές».

Κανένας λόγος

Με δεδοµένα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι πλέον ουδείς µπορεί να εκτιµήσει µε ασφάλεια το πότε ο Μητσοτάκης θα θελήσει να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. Απλώς, από τη στιγµή που έχει ολοκληρωθεί ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης, δεν έχει κανέναν λόγο να πάει πολύ παρακάτω τις κάλπες. Φυσικά, όσοι αναλύουν τα γεγονότα δεν παραβλέπουν ότι έχουν να κάνουν µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αποδείξει, και µάλιστα διαχρονικά, ότι αρέσκεται να πηγαίνει κόντρα στο ρεύµα!

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 10 Δεκεμβρίου 2022.