Ένα από τα θέματα που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στις πολιτικές συζητήσεις συνδέεται με την οφθαλμοφανή στήριξη που παρέχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι σύμμαχοί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και αυτό δεν προκύπτει τόσο από τις Συνόδους και τα όσα διαδραματίζονται σε διπλωματικό επίπεδο, όσο από τις επαφές που έχουν οι εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων και εντός της ελληνικής επικράτειας. Στην παρούσα φάση, στο σύνολό τους οι «σύμμαχοι» αντιλαμβάνονται (και αυτό το επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους) ότι ενδεχόμενη κυβερνητική αστάθεια στην Ελλάδα θα επηρέαζε στο σύνολό του το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα έθετε σε πολλαπλούς κινδύνους την ευρύτερη περιοχή.

Εγγύηση

Απεναντίας, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί μεγάλη εγγύηση για το σύνολο των συμμάχων, οι οποίοι και επενδύουν, αλλά και προσδοκούν πολλά από τη σημερινή κυβέρνηση. Ο βασικός λόγος, λοιπόν, που οι εδώ πρεσβευτές των ισχυρών παικτών του πλανήτη φαίνεται να στηρίζουν τον νυν πρωθυπουργό δεν έχει να κάνει με το πόσο ωραίος είναι, αλλά με τη βεβαιότητα που έχουν ότι, σε μια δύσκολη για τη διεθνή κοινότητα συγκυρία, έχουν βρει έναν αξιόπιστο συνομιλητή, ικανό να παίξει μπάλα σε πολύ πιο μεγάλα γήπεδα από τα ελληνικά.

Τι πιστεύουν

Η εμπιστοσύνη του ξένου παράγοντα προσωπικά στον Μητσοτάκη είναι δεδομένη. Τον θεωρούν, εκτός από σοβαρό και αξιόπιστο συνομιλητή, και ως έναν πολιτικό που διαθέτει γνώσεις αλλά και ικανότητες για να συγκροτήσει προτάσεις που θα αφορούν το σύνολο της Ενωσης. Αλλωστε, αυτό έχει αποδειχθεί εμπράκτως τόσο στην πρώτη φάση της διαχείρισης του κορονοϊού όσο και κατά τη μακρά (τελικά) περίοδο που η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί την ενεργειακή (και όχι μόνον) κρίση.

Η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι όσο ποτέ άλλοτε προαπαιτούμενο για τους «συμμάχους», είτε αυτοί είναι Αμερικανοί είτε Ευρωπαίοι. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε ευκαιρία παρέχουν απλόχερα «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του. Και το κάνουν όχι γιατί του «χρωστούν» από παλιά, αλλά επειδή βλέπουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν ότι είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην εγχώρια πολιτική πιάτσα και, κυρίως, ο μόνος που μπορεί με σοβαρότητα να διαχειριστεί τα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Πανομοιότυπα

Ο ξένος παράγοντας αξιολογεί σχεδόν πανομοιότυπα με τους πολίτες τις πολιτικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζει ως εφιάλτη το σενάριο της ακυβερνησίας στη χώρα μας, ενώ δείχνει να μην εμπιστεύεται πρωτίστως την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και δευτερευόντως τις ικανότητες του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε απλά ελληνικά και χωρίς αναλυσιακές φιοριτούρες, αυτήν τη στιγμή ο Μητσοτάκης παίζει (γενικώς) μόνος του, τόσο στα χαμηλά όσο και στα υψηλότερα επίπεδα.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 15 Οκτωβρίου 2022.