Αν στοιχημάτιζα ποιοι από τους σημερινούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς θα συμμετείχαν και στη δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς δυσκολία θα κατέληγα σε τρία πρόσωπα, που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας θα συνέχιζαν κανονικά και με τον νόμο την κυβερνητική τους θητεία.

Ο πρώτος, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, είναι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που αποδείχθηκε πολύτιμος συνεργάτης για τον Μητσοτάκη σε μια περίοδο που χρειάζονταν δεκάδες νομοθετικές παρεμβάσεις για να μην κρασάρει το σύστημα. Ο καθηγητής, ανεξάρτητα από το αν θα συμμετάσχει ή όχι στην επόμενη Βουλή, εκτιμώ ότι θα είναι από τα πρώτα πρόσωπα που θα επιλέξει ο πρόεδρος Κυριάκος για τη συγκρότηση της κυβέρνησής του.

Οι άλλοι δύο (σίγουροι) είναι υφυπουργοί. Ο ένας αναπληρωτής και ο άλλος σκέτος υφυπουργός. Ο λόγος για τον αναπληρωτή επί της Αναπτύξεως, Νίκο Παπαθανάση, και τον συνάδελφό του επί των Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη. Από σχετικά αξιόπιστη πηγή μαθαίνω ότι σε δύο από τους τρεις ήδη ο πρωθυπουργός έχει αποκαλύψει ότι θα είναι μαζί του και στην επόμενη κυβέρνηση!

Πρόβλημα

Στην Αττική, όπου το ΠΑΣΟΚ αντιµετωπίζει σοβαρά προβλήµατα διείσδυσης, ο Ανδρουλάκης έχει (σχεδόν) καταλήξει στην απόφαση να είναι υποψήφιος στον Νότιο Τοµέα της Αθήνας.

Πανικός

Σε πανικό, και μάλιστα από τους κανονικούς, βρίσκεται ο πολυτάλαντος (πολιτικά) Γιάννης Ραγκούσης. Και ο πανικός συνδέεται πρωτίστως με τη δυναμική που καταγράφει στη Β’ Πειραιά το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που εκ των πραγμάτων αποδυναμώνει την υποψηφιότητά του, και δευτερευόντως με την απόφαση του Τσίπρα να κρατήσει αποστάσεις από τον παλιό εστιάτορα της Πάρου. Ο Ραγκούσης, που δεν έχει χρόνο να αλλάξει άλλο κόμμα, έχει πέσει σε κατάθλιψη.

Κοινό μυστικό

Μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε στους «παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ» η αναφορά του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, στον συνυποψήφιό του στην Α’ Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη. Οσοι γνωρίζουν λένε ότι πλέον αποτελεί κοινό μυστικό πως οι δύο άνδρες κατεβάζουν «σκληρή γραμμή» σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Κικίλιας έχει δώσει το ΟΚ στον διευθυντή του, Πέτρο Αρβανιτάκη, να βοηθά σε οτιδήποτε χρειάζεται τον έμπειρο Νικήτα.

Υπερπροβολή

Σχεδόν βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη στη Λέσβο με τη Νέα Δημοκρατία. Πριν ακόμη λάβει (επισήμως) το κομματικό χρίσμα, μαθαίνω ότι ξεκίνησε να κινείται στον νομό υπερπροβάλλοντας την ιδιότητα του μετακλητού υπαλλήλου στο Μαξίμου. Φυσικά, ο ίδιος συστήνεται ως στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη, συγκεντρώνοντας διάφορα αιτήματα φορέων και κομματικών παραγόντων, προφανώς για να τα μεταφέρει στο κυβερνείο. Πάντως, όσοι γνωρίζουν τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία σπεύδουν να προδικάσουν και την εκλογική αποτυχία του ανδρός!

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 18 Ιουνίου 2022.