Με βάση το Σύνταγμα, στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η συγκρότηση κυβέρνησης μετά τις εκλογές, ο συνταγματικός νομοθέτης έχει λάβει μέριμνα ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκροτήσει μεταβατική κυβέρνηση, της οποίας θα ηγείται ένας εκ των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων (Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο).

Η μέχρι τώρα παράδοση ήθελε κατά κανόνα να επιλέγεται ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει κυβέρνηση στην κάλπη της απλής αναλογικής, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις σχετικά με το ποιος από τους τρεις προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας κατά το μεταβατικό πολιτικό διάστημα.

Με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει το πρόσωπο που απολαμβάνει μεγαλύτερης αποδοχής, προκειμένου να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Εν προκειμένω, η επιλογή θα γίνει μεταξύ του επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, της προέδρου του Αρείου Πάγου, Μαρίας Γεωργίου και του επόμενου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κάποιοι προεξοφλούν (από τώρα) ότι η σημερινή πρόεδρος θα επιλέξει για πρωθυπουργό τον επικεφαλής του ΣτΕ. Προφανώς, επειδή και η ίδια προέρχεται από το συγκεκριμένο δικαστήριο.

Ποιοι «παίζουν» για την προεδρία του ΣτΕ

Χρoνιά αλλαγής είναι η φετινή για την ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού, ως γνωστόν, περατώνεται η θητεία του νυν προέδρου. Όπως είναι λογικό, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις σχετικά με το πρόσωπο που θα επιλεγεί από την κυβέρνηση να ηγηθεί του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Με βάση τα όσα κυκλοφορούν σε επίπεδο συζητήσεων στους διαδρόμους του ΣτΕ, δύο είναι τα πρόσωπα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπουν στη συγκεκριμένη κούρσα. Πρόκειται για τους νυν αντιπροέδρους Ευαγγελία Νίκα και Μιχάλη Πικραμένο (απλή συνωνυμία με τον παλιό πρόεδρο του ΣτΕ και νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης).

Με τα σημερινά δεδομένα, που είναι δύσκολο να αλλάξουν, οι δύο αυτοί δικαστές έχουν ήδη λάβει θέση στην κούρσα για την ηγεσία του δικαστηρίου. Επειδή ο επόμενος πρόεδρος του ΣτΕ μπορεί να κληθεί να κυβερνήσει για ένα χρονικό διάστημα και τη χώρα, προσπάθησα να μάθω περισσότερα επί του θέματος. Άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον χώρο μού έλεγε ότι, αν ήταν υποχρεωτικό να στοιχηματίσει για το ποιο από τα δύο πρόσωπα θα κέρδιζε στο τέλος την κούρσα, το επικρατέστερο ήταν να έβαζε τα χρήματά του στην κυρία Νίκα. Μάλιστα, ο ίδιος, που έχει εικόνα της ανθρωπογεωγραφίας του ΣτΕ, εκτιμούσε ότι ανάλογο κλίμα επικρατεί και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο στο τέλος θα είναι αυτό που θα επιλέξει και θα προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο την τελική λίστα των υποψηφίων προς επιλογή.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 28 Μαΐου 2022