Όσοι κυκλοφορούν στη νεοδημοκρατική πιάτσα είναι βέβαιο πως έχουν αντιληφθεί τη δυσαρέσκεια που έχει καταλάβει εδώ και καιρό τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, για τους γνωρίζοντες μόνο αιφνιδιασμό δεν προκάλεσε η ομιλία του Μεσσήνιου πολιτικού στο 14ο Συνέδριο της Ν.Δ. Απεναντίας, οι περισσότεροι από τους πολιτικούς του φίλους έδειξαν να απογοητεύονται, αφού η πραγματικότητα υπήρξε κατά πολύ υποδεέστερη της φημολογίας που προηγήθηκε της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού.

Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς, διαθέτοντας τεράστια πολιτική εμπειρία, έχει αντιληφθεί ότι στην παρούσα φάση δεν τον «παίρνει» να αμφισβητήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο πικραμένος και αν νιώθει (και νιώθει) από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν τον πρότεινε ούτε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε για Eπίτροπο.

Και δεν τον «παίρνει», γιατί αντιλαμβάνεται ότι, ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη για την κυβέρνηση χρονική συγκυρία, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.

Οι πιέσεις στον Αδωνι για (νέο) κόµµα

Παρά την αποδοχή της πραγματικότητας, που είναι αποτρεπτική για κάθε πονηρή (πολιτική) σκέψη, η αλήθεια είναι ότι μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο Σαμαράς επέλεξε να «κατεβάσει» μια «πατριωτική πλατφόρμα», που σε άλλες εποχές θα μπορούσε να μετουσιωθεί και σε πολιτικό οργανισμό.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ο ίδιος δεν μπορεί μετά το 1993 να κάνει ζημιά για δεύτερη φορά σε έναν Μητσοτάκη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περνούν από το μυαλό του άλλες ιδέες, όπως, για παράδειγμα, αυτή της δημιουργίας ενός κόμματος υπό την ηγεσία του Αδωνι Γεωργιάδη.

Μάλιστα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, σε φάσεις ο πρώην πρωθυπουργός λέγεται (και αυτό δεν διαψεύδεται) ότι έχει ρίξει τη σχετική ιδέα προς τον υπουργό Ανάπτυξης, κρίνοντας ότι είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει ένα πολύ υψηλό ποσοστό, προσελκύοντας το πατριωτικό κοινό που (πιστεύει ότι) ελέγχει.

Ομως, εκεί που το χάνει ο Σαμαράς είναι στο γεγονός ότι αγνοεί πως το πανέρι της πατριδοκαπηλίας είναι (πλέον) άδειο, εκτός του ότι ο Αδωνις δεν πρόκειται να επενδύσει (πολιτικά) στον θυμό του.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 14/7