Κατά κοινή παραδοχή, ένας από τους τομείς όπου έχει να επιδείξει σοβαρό έργο η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτός του ψηφιακού μετασχηματισμού, που επετεύχθη στο μέχρι πρότινος δυσκίνητο κράτος. Τα όσα έχουν γίνει υπό την πολιτική καθοδήγηση του αρμόδιου υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, αποτελούν μια μικρή επανάσταση, αφού στην κυριολεξία έχουν αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών στην επαφή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η μικρή αυτή επανάσταση φαίνεται ότι έχει σταθεί αφορμή να πέσει επί τάπητος μια ιδέα, που έχει να κάνει με τη συγκρότηση ενός υπερυπουργείου, που θα φιλοξενήσει κάτω από την ομπρέλα του τις υπηρεσίες τόσο του υπουργείου Εσωτερικών όσο και εκείνες του Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι υπέρμαχοι της ιδέας θεωρούν ότι μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί ο διαχρονικός βραχνάς της γραφειοκρατίας. Αν δηλαδή γίνουν ψηφιακές όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι επί της ουσίας θα «σπάσει» ξανά το Προεδρίας από το Εσωτερικών. Αν και πρόωρο, πρέπει να σας πω ότι η συγκεκριμένη ιδέα βρίσκεται προς επεξεργασία από τον πρωθυπουργό.

Σκέψεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου στις ευρωεκλογές

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές επεξεργάζεται το Μαξίμου. Το βασικό είναι ότι ο Μητσοτάκης θέλει να καταργήσει τον σταυρό προτίμησης. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν δύο σκέψεις. Η πρώτη, που θέλει να επανέρχεται η λίστα, και η δεύτερη, που προκρίνει το «σπάσιμο» της επικράτειας σε δώδεκα εκλογικές περιφέρειες. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να καταργήσει το υφιστάμενο μοντέλο.

Τι θα γίνει στα Χανιά

Την προηγούμενη εβδομάδα σάς έγραφα ότι «κλείδωσε» η μετακίνηση της Ντόρας από τα Χανιά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, υπάρχουν φωνές εντός του κυβερνώντος κόμματος που προτρέπουν τον πρωθυπουργό να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στη γενέτειρα των Μητσοτάκηδων, εξέλιξη που θεωρείται πολύ πιθανή από τους γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις.

Το σκέφτεται ο Παπανικολάου

Σκέψεις να είναι υποψήφιος στον Νότο της Αθήνας έχει αρχίσει να κάνει ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει λάβει οριστικές αποφάσεις. Το γεγονός ότι έχει παραγγείλει μέχρι και δημοσκόπηση για να μετρήσει την απήχησή του στο νεοδημοκρατικό κοινό της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας λέει περισσότερα από όσα πιστεύουν ακόμα και οι κομματάρχες του Νότου.

Δεν γυρίζουν πίσω

Σηµαντική δυσκολία στην προσπάθεια «επαναπατρισµού» των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν µε προορισµό τη Ν.∆. του Μητσοτάκη φαίνεται ότι αντιµετωπίζει η οµάδα που έχει συγκροτήσει ο Ανδρουλάκης, µε αποκλειστική αποστολή την επιστροφή των ασώτων!

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 29 Απριλίου 2022