Μια μεγάλη έκπληξη, που αποτελεί ήττα για το αμφιλεγόμενο σύστημα ιερωμένων και μη, το οποίο προσπαθεί εδώ και καιρό να καθοδηγήσει και κατ’ επέκταση να ελέγξει τις εξελίξεις που σχετίζονται με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, είχαμε κατά τη διαδικασία ανάδειξης του τριπρόσωπου, μέσα από το οποίο θα επιλεγεί ο νέος ηγέτης της Εκκλησίας της Κρήτης.

Το εμφανιζόμενο ως απόλυτο φαβορί, ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, δεν κατάφερε να εκλεγεί στο τριπρόσωπο, εξέλιξη που τον αφήνει από τα αποδυτήρια εκτός κούρσας, αφού δεν συμπεριλαμβάνεται στα τρία πρόσωπα που θα κληθεί να επιλέξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Απεναντίας, στο τριπρόσωπο εξελέγησαν ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Ευγένιος (έλαβε επτά ψήφους), ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος (έλαβε επτά ψήφους), και ο μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμος (έλαβε πέντε ψήφους). Το τριπρόσωπο εστάλη ήδη από την Εκκλησία της Κρήτης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και γνωστοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο αποκλεισμός του μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους όσοι αμφισβητούν εδώ και καιρό την αυτονομία της Εκκλησίας της Κρήτης. Στα προγνωστικά, τώρα, η κούρσα εκτιμάται ότι θα κριθεί ανάμεσα στον Κισάμου κ.κ. Αμφιλόχιο και τον Ρεθύμνης κ.κ. Ευγένιο.