«Ερωτάω εγώ στο ενδιάμεσο, στο τρίμηνο, το εξάμηνο, το οκτάμηνο, το εννεάμηνο (σ.σ.: Εννοεί για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη σύζυγο Στουρνάρα). Κάποια στιγμή γίνεται μια συνάντηση, επίσημη, θεσμικότατη, με εισαγγελείς που, υποτίθεται, τους είχαμε πάει τα στοιχεία, τους ξαναπήγαμε και άλλα στοιχεία, μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης τότε, τον κ. Κοντονή. Λέω, παιδιά, τι γίνεται; Έχουμε φέρει αυτά τα στοιχεία, θα προχωρήσει η διαδικασία; Μια κουβέντα θα σας πω μόνο. “Ξέρετε για τη μία υπόθεση που αφορά τη γυναίκα του κ. Στουρνάρα. Δεν μπορούμε να την προχωρήσουμε, γιατί δεν έχουμε βρει ακόμα ποια ήταν αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. στη συνεδρίαση που έκανε την απευθείας ανάθεση”. Έναν χρόνο μετά...».

Η ως άνω κυνική ομολογία ακούστηκε σε κομματική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και νυν στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα, Παύλο Πολάκη.

Προφανώς, αντιλαμβανόμενος επακριβώς το τι ομολογεί, ο αψύς Σφακιανός αποκάλυψε ότι δύο εν ενεργεία κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο ένας εξ αυτών ήταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, συνάντησαν (λέει) «θεσμικά» (αυτό μόνο στα Σφακιά μπορεί να συμβεί) εν ενεργεία εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να τους ζητήσουν ενημέρωση, αλλά και τον λόγο που καθυστερούσε η ετυμηγορία τους.



Μιλάμε για μια απίστευτη αποκάλυψη, που σε οποιαδήποτε δυτική Δημοκρατία θα προκαλούσε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του ανώτατου εισαγγελέα. Το αυτό είμαι βέβαιος ότι θα πράξει και ο πολύπειρος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, αφού κανείς (μα κανείς) δεν μπορεί να μην αντιδράσει μπροστά στον ανεκδιήγητο κυνισμό Πολάκη, που ομολογεί ότι παρέα με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή επιχείρησαν ωμή παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης. Και, δυστυχώς, δεν είναι ούτε η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία φορά που ακούμε τέτοιες ανατριχιαστικές για την ίδια τη Δημοκρατία περιγραφές.

Έσπευσε να τον διαψεύσει

Ο κ. Κοντονής έσπευσε να διαψεύσει τον επί χρόνια σύντροφό του, αντιλαμβανόμενος πρώτιστα τον σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί και για τον ίδιο η σχετική παραδοχή. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τη θλιβερή περίοδο της θητείας του Ζακυνθινού πολιτικού στο υπουργείο Δικαιοσύνης όχι μόνο δεν πείστηκαν, αλλά, απεναντίας, απαξίωσαν ακόμα περισσότερο τον πρώην υπουργό, έναν άνθρωπο που όταν καθόταν στην υπουργική καρέκλα απαγόρευε ακόμα και την είσοδο στο υπουργείο δημοσιογράφων που ζητούσαν να τον δουν.

Ήταν η εποχή που ο κ. Κοντονής συναντούσε εξωθεσμικά εισαγγελείς και δεχόταν αμάσητες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που του έστελνε ο Παπαγγελόπουλος. Όσο ήταν υπουργός, δεν υπάρχει ούτε μία δήλωση αποστασιοποίησης από τα κακώς κείμενα. Τα θυμήθηκε όλα όταν ο Τσίπρας τού έδειξε την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση και οι ψηφοφόροι της Ζακύνθου τον έστειλαν στο σπίτι του. Όμως, δεν έχει πλέον τόσο μεγάλη σημασία τι λέει σήμερα ο Κοντονής όσο έχουν οι αποκαλύψεις του Πολάκη, που δείχνουν ποιοι ακριβώς μας κυβερνούσαν, μα κυρίως πώς αντιμετώπιζαν οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τις ανεξάρτητες δομές του κράτους.



Η κυνική ομολογία ενός εκ των πιο στενών συνεργατών του Τσίπρα αποκαλύπτει, εκτός από την πρόθεση, και το σχέδιο που είχαν καταστρώσει προκειμένου να εξοντώσουν κάθε άνθρωπο που δεν υποκλινόταν στο μεγαλείο τους. Και ο Στουρνάρας ήταν βασικός στόχος. Μέσω της συζύγου του αποσκοπούσαν στην εξόντωσή του και, κατ’ επέκταση, στην παραίτησή του.

Το σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο, αφού, εκτός από τις συναντήσεις των Πολάκη - Κοντονή με τους εισαγγελείς, υπήρχαν και δεκάδες δημοσιεύματα από τις εφημερίδες «Documento» και «Δημοκρατία». Επειδή παραδέχονται μόνοι τους τις κακουργηματικές πράξεις τους, είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη η αντίδραση της Πολιτείας και των θεσμών. Για να μην τολμήσει ξανά στο μέλλον κανείς Πολάκης και κανένας Κοντονής να συναντούν εισαγγελείς για να τους ζητούν το οτιδήποτε.