Με θετικό αφήγημα και πακέτο παροχών θα επιδιώξει την κυβερνητική επανεκκίνηση από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πλέον διαθέτει πλήρη εικόνα για τα όσα κόστισαν (κυρίως το τελευταίο χρονικό διάστημα) στην κυβέρνηση.

Η βαρύτητα που δίνει ο πρωθυπουργός προκύπτει και από το γεγονός ότι όλες αυτές τις ημέρες αποφάσισε να επιμεληθεί προσωπικά το πακέτο των εξαγγελιών που θα πραγματοποιήσει σε λίγες ώρες. Έχονταw κάνει τις αλλαγές που έκρινε αναγκαίες στο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να κάνει την επόμενη κίνηση στην πολιτική σκακιέρα, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις δυνατότητες που διαθέτει (πλέον) η οικονομία για να στηρίξει την κοινωνία.

Με βάση τα όσα προκύπτουν από το κυβερνητικό ρεπορτάζ, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού πρώτιστα θα είναι στοχευμένες και, δευτερευόντως, γενναίες. Πάντως, όσοι διαθέτουν πληροφόρηση προεξοφλούν ότι πρόκειται για το πιο «δυνατό» πακέτο μετά τη δεκαετή περιπέτεια των μνημονίων. Εκτός από τις παροχές που θα σχετίζονται με φοροελαφρύνσεις, επιδότηση στο ρεύμα, μείωση του ΕΝΦΙΑ και κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να παρουσιάσει και τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη διετία. Και αυτό είναι και το σημαντικότερο, αφού θα καθορίσει εν πολλοίς και τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν σε όλους τους τομείς.

Ο οδικός χάρτης, πέραν των όσων πρόκειται να γίνουν σε επίπεδο μεγάλων έργων, θα περιλαμβάνει και μια σειρά από δράσεις που θα στοχεύουν στην ουσιαστική επανίδρυση του κράτους, που περνά υποχρεωτικά μέσα από την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και κατ’ επέκταση διαδικασιών. Επί της ουσίας, ο Μητσοτάκης θα μιλήσει για τη σύγχρονη Ελλάδα, όπου το κράτος θα εξυπηρετεί και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες. Για τον ίδιο, αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο και συνάμα το τεράστιο στοίχημα που καλείται να κερδίσει κατά το προσεχές διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: ότι ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει στην απόφαση να αφήσει οριστικά στο χθες όσα προκάλεσαν ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησής του. Γι’ αυτό και το αφήγημα θα περιέχει θετικές και μόνο προτάσεις και θα κάνει focus στην Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας αναλάβει και με το παραπάνω την πολιτική ευθύνη (κυρίως για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού), έχει αποφασίσει να γυρίσει οριστικά σελίδα στην πολιτική ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποφασίσει να προτάξει όλα τα οικονομικά θέματα που, όπως εκτιμά, την επόμενη διετία θα εκτινάξουν (προς το θετικότερο) και σε όλα τα επίπεδα τους δείκτες θετικότητας.

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός σήμερα το βράδυ θα επιχειρήσει μια ουσιαστική επανεκκίνηση της κυβέρνησης, στέλνοντας το μήνυμα εντός και εκτός ότι εκείνο που προέχει από εδώ και πέρα είναι η ταχύτητα των δράσεων, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών.