Από τις δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από την GPO σε Ηράκλειο και Χανιά για λογαριασμό της εφημερίδας μας προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει μία από τις προνομιακές (εκλογικά) περιφέρειες. Και οι έρευνες έρχονται απλώς να επιβεβαιώσουν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο Κρήτης υπέρ του κυβερνώντος κόμματος και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το κεντρογενές πολιτικό ακροατήριο δείχνει να εγκαταλείπει τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανεχθεί την επικρατούσα λογική, που εκφράζεται διά του τοπικού βουλευτή Παύλου Πολάκη. Παραδοσιακά, το εκλογικό ακροατήριο της Κρήτης είχε μια ιδιομορφία, η οποία χαρακτηριζόταν από μετριοπάθεια.

Αυτός ήταν ο βασικός λόγος της πολιτικής κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ, από τη μία, και της αποδοκιμασίας των ακραίων δυνάμεων, τύπου «Χρυσής Αυγής» και Καμμένου, από την άλλη. Οι Κρητικοί, έχοντας μια βενιζελική κουλτούρα (που είναι πάνω από κόμματα και πρόσωπα), διαχρονικά επέλεγαν δυνάμεις που κινούνταν στο κέντρο της πολιτικής. Ποτέ, μα ποτέ δεν προσχώρησαν σε ακραίες λογικές και αυτό παρά τη ζωηράδα που χαρακτηρίζει τον λαό. Με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, μαζικά μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία απολύτως ταύτιση.

Από τις έρευνες σε Ηράκλειο και Χανιά προκύπτει μια σημαντική μεταβολή σε σχέση με την τελευταία εκλογική καταγραφή, που έγινε τον Ιούλιο του 2019. Πλέον, η δυναμική που είχε αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται η Ν.Δ., για πρώτη φορά, να έχει προϋποθέσεις εκλογικής επικράτησης στην Κρήτη. Ο βασικός λόγος για τη συγκεκριμένη μεταβολή έχει να κάνει με τη μετριοπαθή πολιτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνδυασμό με τα (πολλά) ανοίγματα σε στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η σημερινή Ν.Δ. όχι μόνο δεν ξενίζει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά, απεναντίας, είναι πιο ελκυστική από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να επιστρέφει στις λογικές που κυριαρχούσαν στους κόλπους του, όταν βρισκόταν στο 3%. Πέραν τούτου, τεράστια ζημιά στο μετριοπαθές κοινό έχει προκαλέσει η ανοχή που επιδεικνύει ο κ. Τσίπρας στον βουλευτή του, Παύλο Πολάκη. Οι Κρητικοί όχι μόνο δεν αισθάνονται υπερηφάνεια από τα όσα λέει και γράφει στο fαcebook ο αψύς Σφακιανός, αλλά, απεναντίας, δείχνουν να γυρνούν την πλάτη, αφού σε καμία περίπτωση δεν τους εκφράζει ένας τέτοιος πολιτικός άνδρας.

Φυσικά, όσο μικραίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλώνει ο ίδιος ο Πολάκης, αφού το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι πολύ πιο κοντά στις λογικές που ευδοκίμησαν την εποχή του 3%. Στη Ν.Δ., αν δεν υπήρχε ο Σφακιανός, θα έπρεπε να τον είχαν εφεύρει, αφού η ζημιά που κάνει στον Τσίπρα η παρουσία του είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιο μαχητική αντιπολίτευση.