Σε πόλεμο για γερά νεύρα εξελίσσεται η ανανέωση ή όχι (και δεν λέμε τυχαία «ή όχι») των συμβολαίων των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών με τη ΔΕΗ.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αντιδρούν έντονα στην απόφαση της διοίκησης Στάσση, με την οποία τις καλεί να απαντήσουν στις προτάσεις της Επιχείρησης για τα νέα τιμολόγια ρεύματος έως το τέλος Φεβρουαρίου και έχουν πλημμυρίσει τα ΜΜΕ με σχετικά non papers.

Ο πλέον ευνοημένος βιομήχανος, που δεν είναι άλλος από τον Βαγγέλη Μυτιληναίο με την Αλουμίνιον, πιέζει πλέον μέσω της κοινής προσπάθειας, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε «αδειάσει» τους άλλους βιομηχάνους, κερδίζοντας μέσω Τσίπρα αποκλειστικά για πάρτη του τη γνωστή αποικιοκρατική σύμβαση ρευματοδότησης της Αλουμίνιον.

Ο Στάσσης, πάντως, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η εποχή που η ΔΕΗ υποχρεούνταν να πουλάει κάτω από το κόστος έχει παρέλθει. Και λέει ότι σε περιβάλλον target model οι βιομηχανίες που δεν συμφωνούν με τις προτάσεις της ΔΕΗ μπορούν να αναζητήσουν αλλού συμβόλαια.

Εξάλλου, ήδη η Protergia διαφημίζει τον πρώτο της βιομηχανικό πελάτη, που για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν είναι η Αλουμίνιον, αλλά η ΑΓΕΤ.

Ο Σκρέκας καλείται να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα», διότι κυβερνητική πρόθεση είναι να υπάρχει μια υγιής ΔΕΗ και να στηριχθεί και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο νέος υπουργός, αν και είναι της άποψης ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, φαίνεται απίθανο να αποδεχθεί ότι η λύση θα είναι και πάλι ζημιογόνος για τη ΔΕΗ.