Με αφορμή τον πρόσφατο ανασχηματισμό, άρχισαν να φουντώνουν τα εκλογικά σενάρια, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποδέχτηκαν τις αλλαγές Μητσοτάκη και ως προαναγγελία πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ανεξάρτητα από τα όσα ειπώθηκαν ή γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες, η αλήθεια είναι ότι εδώ και αρκετούς μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να παραδέχεται ότι έκανε λάθος που δεν ζήτησε την ανανέωση της λαϊκής εντολής στις αρχές του καλοκαιριού. Στην πολιτική ποτέ δεν κάνεις «μνημόσυνα» είτε στις αποφάσεις που έλαβες είτε σε αυτές που σκέφτηκες, αλλά τελικά απέφυγες να υλοποιήσεις. Πάντα βλέπεις μπροστά και προχωράς. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει, και μάλιστα εις το ακέραιο, και για τον Μητσοτάκη. Αυτήν τη στιγμή και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στη δύσκολη άσκηση της πανδημίας, δείχνει να έχει αρχίσει να σκέφτεται το σενάριο των εκλογών εντός του 2021. «Οφείλουμε να ζητήσουμε ανανέωση της λαϊκής εντολής, με δεδομένο ότι οι συνθήκες εκ των πραγμάτων μετέβαλαν σε πολλά επίπεδα τις πολιτικές μας», έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας προχωρήσει σε συμφωνία αλήθειας με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θεωρεί ότι, από τη στιγμή που θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή (ακόμα και προς το ευμενέστερο), οφείλει να την επισφραγίσει και μέσω της κάλπης. Αυτός είναι ο ένας βασικός λόγος που ο Μητσοτάκης, αν και δεν επιθυμούσε, δείχνει να εξετάζει πλέον σοβαρά τις πρόωρες κάλπες.

Ο δεύτερος -και ενδεχομένως και βασικότερος- λόγος συνδέεται με το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Αν και ο πρωθυπουργός δεν αρέσκεται σε πολιτικούς καιροσκοπισμούς, αντιλαμβάνεται καλύτερα από τον καθένα ότι, πέραν των όποιων δυσκολιών έχει το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, υπάρχουν κέντρα που επενδύουν στην ακυβερνησία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι δειλά-δειλά κάποιοι άρχισαν να σχεδιάζουν το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού και άλλα περίεργα. Επειδή στην πολιτική δεν αφήνεις τον χρόνο να δημιουργήσει γεγονότα που δύσκολα μεταβάλλονται εκ των υστέρων, όσοι γνωρίζουν τον κ. Μητσοτάκη εκτιμούν ότι με την πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί θα ανασύρει από το συρτάρι του το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού. Μια κίνηση που, εκτός από την επέκταση του κυβερνητικού χρόνου, θα του έδινε τη δυνατότητα να ανανεώσει και το πολιτικό προσωπικό του κυβερνώντος κόμματος, που ήταν και παραμένει βασική προτεραιότητα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Με δεδομένη την προσωπική του κυριαρχία στο πολιτικό σύστημα, εκτιμάται ότι θα ήταν εύκολο σε αυτόν τον χρόνο να προχωρήσει σε δομικό ξεσκαρτάρισμα.

Ο τρίτος και ενδεχομένως βασικότερος λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει σοβαρά τον εκλογικό αιφνιδιασμό έχει να κάνει με την τεράστια εκλογική δεξαμενή των «αντί». Όλων όσοι αμφισβητούν τον κορονοϊό, το εμβόλιο αλλά και γενικώς αντιστέκονται στα δύο μεγάλα κόμματα. Στην περίοδο του μνημονίου, το ρεύμα των «αντί», που εκφράστηκε ακόμα και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε περίπου δεκαετή διάρκεια. Εν προκειμένω και αναλόγως της συνολικής αποτελεσματικότητας στη διαχείριση του εμβολίου, μπορεί να τελειώσει μόλις εμβολιαστεί η πλειονότητα των πολιτών. Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να πείσει για τη διαχειριστική του επάρκεια, είναι πολύ πιθανόν το μεγαλύτερο ποσοστό όσων αυτήν τη στιγμή αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση (και δεν μιλάμε για κόμμα, αλλά για κομμάτι της κοινωνίας) να επιλέξουν μαζικά τη ρεαλιστική πρόταση Μητσοτάκη.