Σε ριζικό ανασχηματισμό προσανατολίζεται να προχωρήσει κατά το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.
Στην απόφαση αυτή οδηγείται από τις ίδιες τις εξελίξεις, αφού πλέον έχει εντοπίσει τις σοβαρές δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σε επίπεδο κυβερνητικού σχήματος.
Σε αντίθεση με το λίφτινγκ του καλοκαιριού, ο επικεφαλής του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται να ανασύρει από το συρτάρι του το χαρτί του δομικού ανασχηματισμού, θεωρώντας ότι είναι αναγκαία μια επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα.
Η αλήθεια είναι ότι ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων Μητσοτάκη έχουν παίξει και τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, από τα οποία προκύπτει μια «κόπωση», που προέρχεται κυρίως από την έλλειψη πρωτοβουλιών από τους υπουργούς.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση παρουσιάζει μια διαχειριστική εικόνα, που έχει να κάνει και με τα γεγονότα που έτυχαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.
Ωστόσο, φαίνεται να υπολείπεται, και μάλιστα σε σημαντικούς τομείς, σε επίπεδο παραγωγής έργου, εξέλιξη που προβληματίζει τον κ. Μητσοτάκη.
Ένα δεύτερο ζήτημα που φέρνει πιο κοντά τον ανασχηματισμό συνδέεται με το μοντέλο διακυβέρνησης που επέλεξε ο πρωθυπουργός πριν από ενάμιση χρόνο.
Το «επιτελικό κράτος» πράγματι θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης, αν όλα λειτουργούσαν υπό κανονικές συνθήκες.
Όμως, αυτό δεν συνέβη, αφού το ένα γεγονός διαδέχθηκε το άλλο, με αποτέλεσμα να μην αποδώσει το συγκεκριμένο μοντέλο.
Έτσι, αυτήν τη στιγμή οι περισσότεροι υπουργοί, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την ανεπάρκειά τους, φροντίζουν να «στείλουν τον λογαριασμό» στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Μάλιστα, οι πιο θαρραλέοι, ενόψει και του ανασχηματισμού, διατυπώνουν την ανάγκη επανακαθορισμού των αρμοδιοτήτων ως προϋπόθεση για μια πιο δυναμική επανεκκίνηση.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, «οι αλλαγές προσώπων δεν πρόκειται να ωφελήσουν σε τίποτα».
Ανεξάρτητα, όμως, από τα παραπάνω, εκείνο που υπάρχει ως γεγονός είναι η πληροφορία που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει καταλήξει στην απόφαση να προχωρήσει ακόμα και μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα σε δομικό ανασχηματισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση και με τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αποπομπή τουλάχιστον έξι υπουργών.
Ήδη κάποιοι εξ αυτών έχουν αντιληφθεί το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στις σχέσεις τους με το Μαξίμου.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, την πιθανή αλλαγή στην κυβερνητική διοίκηση, και εκεί δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις, αφού το σχέδιο για το «επιτελικό κράτος» συγκροτήθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες.
Πάντως, εκτός από τις αλλαγές σε επίπεδο υπουργών, ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει σοβαρά να προχωρήσει σε αναδόμηση και αρκετών προσώπων, που είχαν τοποθετηθεί σε νευραλγικές θέσεις στην κρατική μηχανή.
Επί της ουσίας, μιλάμε για σκέψεις ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, που σε κάθε περίπτωση δεν θα εξαντλείται στα όρια της κυβέρνησης.