Αν δεν είσαι Τσίπρας, αν δεν βλέπεις φαντάσματα και αν δεν συμμετέχεις σε θεωρίες συνωμοσίας, η πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, στη χώρα μας μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το γεγονός ότι σε αυτήν τη φάση ίσως ο πιο ισχυρός υπουργός Εξωτερικών του πλανήτη αποφασίζει να συμπαραταχθεί και να στηρίξει τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης από μόνο του αποτελεί τεράστιο κέρδος.

Και επειδή μιλάμε για τις ΗΠΑ, όπου η εξωτερική πολιτική έχει και συνέπεια και συνέχεια, μόνο ως αστεία μπορεί να ακουστεί η επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία ο κ. Πομπέο επισκέφθηκε τη χώρα μας ως «υπηρεσιακός υπουργός», δεδομένου ότι σε ενάμιση μήνα θα πραγματοποιηθούν οι αμερικανικές εκλογές.

Η παρουσία στην Ελλάδα του συγκεκριμένου αξιωματούχου, σε συνδυασμό με τη σημειολογία των όσων τη συνόδευαν, έρχεται να επιβεβαιώσει το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, καταδεικνύει ότι η πιο ισχυρή διαχρονικά σύμμαχος χώρα δείχνει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και μάλιστα στον απόλυτο βαθμό.

Για τους Αμερικανούς το timing στην πολιτική ίσως και να αποτελεί κορωνίδα σε κάθε επιλογή. Γι’ αυτό και ουδείς θα πρέπει να παραβλέπει ότι ο κ. Πομπέο προτίμησε σε μια θερμή για τα εθνικά μας θέματα -και κυρίως για τις σχέσεις μας με την Τουρκία- περίοδο να επιλέξει στρατόπεδο. Για πρώτη φορά, μάλιστα, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν επισκέπτεται είτε την Άγκυρα είτε την Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με το ποιον στηρίζει.

Κατά κοινή παραδοχή, ο μεγάλος ηττημένος από την επίσκεψη Πομπέο ήταν η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν, ο οποίος επί δύο ημέρες παρακολουθούσε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να ανακοινώνει μια σειρά από αποφάσεις που ενισχύουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός άνθρωπος που να θεωρεί ότι ο μόνιμος ελλιμενισμός του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου στη Σούδα δεν συμβάλλει καθοριστικά στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Αν κάτι αντίστοιχο αφορούσε τη βάση του Ιντσιρλίκ, σήμερα οι εθνικοπαράφρονες θα είχαν ρίξει στον Καιάδα τον Μητσοτάκη, τον Δένδια και όποιον άλλον είχε προσεγγίσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε απόσταση χιλιομέτρου το υπουργείο Εξωτερικών.

Ομως, το ισχυρό μήνυμα από την επίσκεψη Πομπέο είχε να κάνει με το γεγονός ότι για δύο ημέρες φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Ελληνα πρωθυπουργού. Κίνηση απόλυτου διπλωματικού συμβολισμού, που καταδεικνύει την εκτίμηση, τον σεβασμό, μα, κυρίως, την εμπιστοσύνη που τρέφουν οι Αμερικανοί στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι δύο διανυκτερεύσεις Πομπέο στην οικία των Μητσοτάκηδων ίσως και να ήταν το μεγαλύτερο κέρδος από τη διήμερη επίσκεψη. Και δεν είναι υπερβολή. Αρκεί, ως σενάριο, να σκεφτεί κανείς να είχε συμβεί ανάποδα κάτι αντίστοιχο.

Δηλαδή, τι θα έγραφαν και τι θα έλεγαν οι διάφοροι έμποροι του εθνικοπατριωτισμού, αν ο υπουργός Εξωτερικών φιλοξενούνταν επί δύο ημέρες στο παλάτι του Ερντογάν.

Είναι η πρώτη φορά που τα αποτελέσματα ενός τέτοιου ταξιιού ήταν χειροπιαστά, πριν ακόμη ο ξένος αξιωματούχος φύγει από τη χώρα μας.