Η απόφαση του Τούρκου προέδρου να «τραβήξει» τους μετανάστες από τον Έβρο καταγράφεται ως μια μεγάλη διπλωματική νίκη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και είναι αποτέλεσμα των χειρισμών που έγιναν από την πρώτη στιγμή, αλλά κυρίως της σθεναρής στάσης που επέδειξε η ελληνική πλευρά από τη στιγμή που προέκυψε το θέμα.

Για πρώτη φορά έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, ο Ερντογάν αναγκάζεται να οπισθοχωρήσει, αθροίζοντας μία ακόμη ήττα, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά εσωτερικά ζητήματα.

Αν και κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επόμενη κίνηση ενός αλλοπρόσαλλου ηγέτη, από την εξέλιξη των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι στον Έβρο είχε κάνει απολύτως πρόχειρο σχεδιασμό. Η προσπάθειά του να μετατρέψει την Ευρώπη σε «αποθήκη ανθρώπινων ψυχών», βρήκε το τοίχος της αποφασιστικότητας που ύψωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς δεύτερη σκέψη, να κλείσει τα σύνορα, αποδείχθηκε ως απολύτως ορθη, αφού ακύρωσε το σχέδιο Ερντογάν. Παράλληλα -και αυτό επίσης συμβαίνει για πρώτη φορά- ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να ενημερώσει τους Ευρωπαίους (και όχι μόνο) για το γιγαντιαίο ζήτημα που δημιουργούσαν οι Τούρκοι.

Έτσι, πλέον, δεν πρόκειται για μια ελληνοτουρκική διένεξη, αλλά για ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία.

Η επιτόπια επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ήρθε να επιβεβαιώσει τη διπλωματική επιτυχία της χώρας μας. Οι εταίροι μας, έστω και με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση, συνειδητοποίησαν ότι η ανοχή στον παραλογισμό του Τούρκου προέδρου μπορεί να δημιουργήσει τεράστια ζητήματα στην Ε.Ε. Μόλις, λοιπόν, ο Ερντογάν άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι τελικά δεν ήταν και τόσο εύκολο να περάσει ο εκβιασμός του, το «πήρε αλλιώς».

Η αποφασιστικότητα όμως της κυβέρνησης Μητσοτάκη επέφερε και ένα ακόμη κέρδος. Πλέον, μαζί με τις αξιόμαχες ελληνικές δυνάμεις, στα σύνορά μας έχουν αναπτυχθεί και ισχυρές δυνάμεις της Frontex, αποτρέποντας την παράνομη είσοδο μεταναστών και προσφύγων. Έπειτα από πάρα πολλά χρόνια, μια κυβέρνηση ύψωσε εθνικό ανάστημα απέναντι σ’ έναν παράλογο γείτονα, ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμη και μετανάστες για να εκβιάσει τη Δύση.

Το μάθημα το πήρε, και τα κέρδη για την Ελλάδα είναι περισσότερα απ’ όσα κανείς μπορεί να διακρίνει στο σημερινό περιβάλλον. Φυσικά, ποτέ κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει (πόσω μάλλον σήμερα) όταν απέναντί του έχει έναν δικτάκτορα, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται και με την πλάτη στον τοίχο. Όμως, το κέρδος είναι κέρδος και η εθνική επιτυχία, επιτυχία. Και όλα αυτά οφείλονται στη στάση και τη στρατηγική που επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.