Κατά κοινή παραδοχή, και αυτό προκύπτει πλέον και από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η στρατηγική που επέλεξε να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο θέμα του μεταναστευτικού τυγχάνει τεράστιας κοινωνικής αποδοχής. «Του έκατσε...» σχολιάζουν οι «ευκολακηδες» στις διάφορες αναλύσεις τους. «Είναι τυχερός» λένε κάποιοι άλλοι. Τελικά η αλήθεια είναι πολύ πιο απλή.

Η κυβέρνηση κάνοντας το αυτονόητο κατάφερε να συντάξει με το μέρος της την συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι ο Μητσοτάκης κάνει το πολιτικά και εθνικά ορθό. Μα κυρίως ότι λέει την αλήθεια, χωρίς να βάζει μεσολαβητές, επικοινωνιολόγους και συμβουλάτορες. Βγαίνει ο ίδιος μπροστά και αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη. Είναι κάτι που κάνει από την πρώτη μέρα που μπήκε στην πολιτική και μέχρι στιγμης του «βγαίνει». Μάλιστα ο Κυριάκος δεν δείχνει να συμμερίζεται την διαχρονική θέση, που θέλει τον πρωθυπουργό να βρίσκεται (πάντα) ένα βημα πιο πίσω, αποφεύγοντας την υπερέκθεση, κατά συνέπεια και τον καταλογισμό του πολιτικού κόστους.

Ο Μητσοτάκης είναι από άλλο καλούπι και πιστεύει ότι για να κερδίσεις, αλλά κυρίως για να φέρεις αποτέλεσμα πρέπει να είσαι ξεκάθαρος. Η δημαγωγία, ο λαϊκισμός και το ψέμα, δεν οδηγούν σε μακρινά πολιτικά ταξίδια. Εκεί που χάνουν όλοι οι αναλυτές είναι ότι δεν προσεγγίζουν το πολύ απλό. Αυτό που φαίνεται. Ο σημερινός πρωθυπουργός έχει οικοδομήσει μια σχέση με την ελληνική κοινωνία, λέγοντας αλήθειες και κάνοντας απλά πράγματα που αποτελούν αυτονόητες εθνικές απαιτήσεις.

Ταυτόχρονα δείχνει νοικοκυρεμένος στην σκέψη και την στρατηγική του, ενώ αποφεύγει κάθε είδους καραγκιοζιλίκι. Και ο Κυριάκος κερδίζει, αφήνοντας ολοένα και περισσότερα «πτώματα» προσώπων που τον αμφισβητούν γιατί απλώς κάνει αυτό που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει.