Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού περιορισμένης κλίμακας βρίσκεται στο τραπέζι του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ίδιο να εξετάζει όλες τις παραμέτρους μιας τέτοιας κίνησης. Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να προβεί σε αλλαγές, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να είναι αναγκαίο. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται κατά το προσεχές διάστημα να προχωρήσει σε αλλαγές κυρίως σε υφυπουργεία, ενώ επίσης δεν αποκλείεται, με βάση τα δεδομένα της παρούσας χρονικής συγκυρίας, να «καρατομήσει» και δύο υπουργούς.

Προς το παρόν, δεν έχει αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, με τις περισσότερες πιθανότητες όμως να οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει επιχειρήσει ένα πρώτο «λίφτινγκ» σε επίπεδο κυβερνητικού σχήματος. Για παράδειγμα, θεωρείται περισσότερο από σίγουρο ότι θα καλυφθεί η θέση που έμεινε κενή στο υπουργείο Απασχόλησης μετά τη μετακίνηση του Νότη Μηταράκη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επίσης, στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα αντικατασταθεί ο υφυπουργός Δημήτρης Κράνης, ο οποίος, πέραν της αναποτελεσματικότητάς του, έχει ενοχλήσει με τη συμπεριφορά του τον πρωθυπουργό. Εκτός υπουργείου Άμυνας αναμένεται να βρεθεί και ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στον οποίο χρεώνονται αποτυχημένοι χειρισμοί στο θέμα του Μεταναστευτικού. Πέραν των αλλαγών σε επίπεδο υφυπουργών, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τις πέντε, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να έχει καταλήξει σε δύο «καρατομήσεις» υπουργών. «Πρέπει να σφίξει τα λουριά», αναφέρει στο «S» πρόσωπο που διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό. Εκτός όλων των άλλων, που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχήματος, αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που κρίνεται αναγκαίος ένας μίνι ανασχηματισμός. Με απλά λόγια, αν από το κυβερνητικό σχήμα απομακρυνθεί ακόμη και ένας υπουργός που δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κ. Μητσοτάκη, αυτομάτως θα αποσταλεί μήνυμα και στους υπολοίπους. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει μια πρώτη εικόνα τόσο για την αποτελεσματικότητα των συνεργατών του όσο και για τη γενικότερη δράση και συμπεριφορά τους.

Και επειδή από την πρώτη ημέρα που εισήλθε στην πολιτική έχει αποδείξει ότι δεν χάνει το timing, η εκτίμηση που υπάρχει σε σχέση με τις αλλαγές τόσο σε επίπεδο κυβερνητικού σχήματος όσο και σε άλλα πεδία δεν ξεπερνά τα μέσα του επόμενου μήνα.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, αξίζει να επισημανθεί ότι οι όποιες αλλαγές επιχειρηθούν θα είναι περιορισμένης κλίμακας, αφού σε καμία περίπτωση μια κυβέρνηση δεν μπορεί να κριθεί ούτε στους έξι ούτε στους οκτώ μήνες. Ωστόσο, πάντα μια αλλαγή δημιουργεί τις προϋποθέσεις ενός νέου ξεκινήματος, που είναι πάντα και το ζητούμενο.