Πριν από περίπου 15 ημέρες στο πολιτικο-δημοσιογραφικό παρασκήνιο είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις προκειμένου να προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ενα από τα επιχειρήμα-τα που προέβαλαν οι υπέρμαχοι της δεύτε-ρης θητείας του σημερινού Προέδρου ήταν ότι σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, με ανοικτά τα εθνικά μέτωπα, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένας άνθρωπος που διαθέτει γνώση της εξωτερικής πολιτικής, και δη των Ελληνοτουρκικών. Ωστόσο, αυτή η θέση έδειξε να μην επηρεάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα έκανε μια επιλογή με βάση την πολιτι-κή συγκυρία.

«Δηλαδή, αν είχαμε σεισμό, θα έπρεπε να επιλέξουμε πρόσωπο που να γνωρίζει από σεισμούς;», έλεγε με νόημα έμπειρος πολιτικός παρατηρητής που διατηρεί το προ-νόμιο να συνομιλεί (και) με τον πρωθυπουργό. 

Ο βασικός λόγος που «κάηκε» οριστικά η υποψηφιότητα Παυλόπουλου έχει να κάνει με το γεγονός της πολιτικής συνέπειας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως γνωστόν, ο τελευταίος, πηγαίνοντας κόντρα στο «ρεύμα της εποχής», είχε αποφασίσει να μην ψηφίσει τον σημερινό Πρόεδρο, εξηγώντας αναλυτικά με δήλωση γιατί προέβη σε αυτήν την πολιτική επιλογή.

Οι περισσότεροι χαρακτήριζαν κίνηση υψηλού ρίσκου την (τότε) απόφαση του βουλευτή Μητσοτάκη, θεωρώντας ότι υποθήκευε το πολιτικό του μέλλον στο εσωτερικό της «καραμανλικής» Ν.Δ. Ο ίδιος, όμως, είχε εντελώς διαφορετική προσέγγιση, εξη-γώντας αναλυτικά τους λόγους της επιλογής του.

Τελικά, οι εξελίξεις ήρθαν να δικαιώσουν τον σημερινό πρωθυπουργό, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν υπέστη καμία «καταστροφή» που δεν ψήφισε τον κ. Παυλόπουλο, αλλά, απεναντίας, έγινε αρχηγός της Ν.Δ. Κάποιοι λένε ότι καθοριστικό ρόλο για τη μετέπειτα πορεία του έπαιξε και η στάση του στην Προεδρική εκλογή του 2015.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα παραπάνω, εκείνο που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι στη μέχρι τώρα διαδρομή του ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι επενδύει στην πολιτική συνέπεια, αλλά κυρίως στην αλήθεια. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι, από τη στιγμή που θα υιοθετούσε την εισήγηση όσων του πρότειναν μια δεύτερη θητεία Παυλόπουλου, αυτομάτως θα ακύρωνε όσα είχε πει και είχε πράξει μέχρι σήμερα. Και αυτό είναι κάτι που απεχθάνεται ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στην πολιτική έδειξε ότι δεν συμβιβάζεται.

Αν για κάτι έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός, είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προταθεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα ο απερχόμενος Πρόεδρος. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, κατά το προσεχές διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξει και επικοινωνία των δύο ανδρών. Αλλωστε, ήδη έχουν φτάσει στο Μαξίμου οι διαρροές από το απέναντι Μέγαρο, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Παυλόπουλος, από τη στιγμή που δεν θα είναι επιλογή της Ν.Δ., δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος, όπως εγκαίρως έχουμε αποκαλύψει.