Μια πολύμηνη προεκλογική «καμπάνια», που τα είχε όλα, υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες, χωρίς όμως να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν ήταν άλλο από τη συσπείρωση όσων στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, του 2015, είχαν επιλέξει το κόμμα της Αριστεράς και τον Αλέξη Τσίπρα.

Οπως έδειξαν οι τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης, λίγο πριν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα, η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός και είχε τερματισμό στην κυριακάτικη αναμέτρηση αποδείχθηκε ατελέσφορη. Αρχικά, το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε να επενδύει σε μια ιδιότυπη «πορεία προς τον λαό». Εφηύραν τα λεγόμενα περιφερειακά συνέδρια, που πραγματοποιήθηκαν και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με τον κ. Τσίπρα να δίνει το «παρών» σε όλα, επιχειρώντας να περάσει στους πολίτες ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τα προβλήματα κάθε περιοχής, δρομολογεί έργα και δίνει λύσεις.

Ωστόσο, οι εν λόγω πρωτοβουλίες, εκτός του ότι αποτέλεσαν μόνο αφορμές για να συναντηθούν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργούς και τον πρωθυπουργό, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και συνέχεια, με συνέπεια να απαξιωθούν. Στη συνέχεια, το Μαξίμου επένδυσε στην έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας με διάγγελμά του από την Ιθάκη «πανηγύρισε» για το γεγονός, ωστόσο τα ταξίδια των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, για τις «τακτικές αξιολογήσεις», αλλά και το γεγονός ότι τα σκληρά μνημονιακά μέτρα δεν ακυρώθηκαν, αδυνάτισαν το εν λόγω αφήγημα.

Ακολούθως, η κυβέρνηση έδειξε να επενδύει στη σκανδαλολογία. Η υπόθεση Novartis, το θέμα των δανείων των κομμάτων και άλλα σχετικά πρωτοστάτησαν στη ρητορική των υπουργών, αλλά και του κ. Τσίπρα, όλο το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός», με τους κυβερνητικούς να μένουν χωρίς αφήγημα.

Στη συνέχεια, το Μαξίμου επένδυσε στην προσέγγιση της Εκκλησίας, με συμπαραστάτη τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ωστόσο και εκεί απέτυχε παταγωδώς, ξεσηκώνοντας τον ιερό κλήρο εναντίον του. Ακολούθησε η επιχείρηση διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής και της Νέας Δημοκρατίας, με ενσωμάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ παλαιών στελεχών των δύο κομμάτων, ώστε να διαμορφωθεί μια «Προοδευτική Συμμαχία», όπως την ονόμασαν. Ωστόσο και εδώ τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, αφού τα πρόσωπα που ανταποκρίθηκαν στην «απεύθυνση» Τσίπρα ήταν μειωμένης πολιτικής βαρύτητας, όπως οι Γ. Ραγκούσης, Θ. Θεοχαρόπουλος, Αρης Σπηλιωτόπουλος και άλλοι.

Εν συνεχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αλλάξει και την αρνητική ατζέντα με τις αποκαλύψεις για τις «κοτεράτες» διακοπές του κ. Τσίπρα, επένδυσε στις παροχές. Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ανακοίνωσαν «φιλολαϊκά» μέτρα, πολύ λιγότερα από αυτά που έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιήσει η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, με κυρίαρχο το θέμα της «13ης σύνταξης». Ωστόσο, αυτή αποδείχθηκε τελικά ένα μικρό επίδομα για τους συνταξιούχους (όχι όλους), οι οποίοι στους λογαριασμούς τους βρήκαν πολύ μικρότερα ποσά τελικά από αυτά που είχαν ανακοινώσει στο Ζάππειο, λόγω κρατήσεων... Αποτέλεσμα ήταν και πάλι να ακυρωθεί το νέο αφήγημα του κ. Τσίπρα περί «επιστροφής των κόπων του λαού μας». Ετσι, όλες οι «επενδύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν ατυχείς, με τον... λογαριασμό να αναμένεται δυσάρεστος για το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό την Κυριακή.