Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου συνέπεσε με μια σειρά από καλά νέα για την οικονομία.

Πρώτα ήρθε το άρθρο του βρετανικού «Economist» που χαρακτήρισε την Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια «ευρωπαϊκή επιτυχία». Στη συνέχεια, προέκυψε η μερική αναβάθμιση από γνωστό οίκο αξιολόγησης που μας κατατάσσει μισή μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος. Τέλος, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2022, που έκλεισε με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα αντί για πρόβλεψη ελλείμματος 1,7% του ΑΕΠ.

Όλα αυτά συνθέτουν τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, παρά τις εξωγενείς κρίσεις και τις δυσμενείς διεθνείς συνθήκες. Η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών προς την Ελλάδα έχει αποκατασταθεί, οι επενδύσεις έρχονται, η πρόβλεψη για τον τουρισμό φέτος είναι ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα-ρεκόρ του 2019 και η ναυτιλία «πετάει» σωρεύοντας κέρδη που ψάχνουν να επενδυθούν. Το κρίσιμο είναι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και η συνέχιση της αξιόπιστης φιλο-επενδυτικής πολιτικής. Με άλλα λόγια, η επανεκλογή της αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμα και τα δημόσια οικονομικά, βέρνησης, δείχνουν σημαντική βελτίωση, καθώς η ανάπτυξη φέρνει πρόσθετα φορολογικά έσοδα, παρά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την κατάργηση φόρων όπως η εισφορά αλληλεγγύης. Η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και η πρόβλεψη είναι ότι αυτό θα συρρικνωθεί στο 135% μέχρι το 2026.

Ακόμη και η διεύρυνση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, παρά την άνοδο των εξαγωγών, έχει να κάνει με το αυξημένο κόστος των καυσίμων αλλά και την εισαγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, δηλαδή, μηχανημάτων, λόγω της ανάπτυξης. Κατά συνέπεια, η ποιοτική σύνθεση της αύξησης του ελλείμματος καθησυχάζει τους ανήσυχους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει πάντα να έχουμε τον νου μας. Πάντως, ήδη, η πτώση των διεθνών τιμών της ενέργειας και η μεγάλη άνοδος στο τουριστικό και ναυτιλιακό συνάλλαγμα αποκαθιστούν την ισορροπία. Όλα αυτά τεκμηριώνουν την ελληνική επιτυχία της τελευταίας περιόδου και επιβάλλουν την εξασφάλιση αυτών των κερδών, που ανήκουν στον ελληνικό λαό, από τον «πολιτικό κίνδυνο» της απλής αναλογικής.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 25/4