Κάτι φορές ανταμώνουν όλα μαζί, η ηθική με την παρανομία, το δίκιο με την ανευθυνότητα, ο δράστης με το θύμα «κι έρχεται στιγμή για ν΄ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ΄ αφήσεις» όπως το κουβάλησε μέσα στις δεκαετίες με το «Φορτηγό» του ο Σαββόπουλος.

Την Πέμπτη το απόγευμα (19/3/2020) , λοιπόν,  έξω από το υπουργείο Υγείας εκπρόσωποι  των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ) διαδήλωσαν  διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα, εξοπλισμό, προσωπικό και  παράλληλα ζητούσαν, περαιτέρω μέτρα προστασίας, άνοιγμα των κλειστών ΜΕΘ, επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων και δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια.

Δεν ήταν πολλοί, καμιά 40αριά κι άλλοι τόσοι δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, καμέραμαν και  5-6 περίεργοι. Κανείς απ΄ τους γιατρούς δεν τηρούσε τις αποστάσεις και τα πρωτόκολλα υγιεινής παρότι στις κλινικές αυτές τις ημέρες όλοι τους  - ανεξαιρέτως- συμπεριφέρονται  στους ασθενείς ως να είναι κάτοικοι της Σπιναλόγκα.

Στοιχήθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον με τις ρόμπες των δισεκατομμυρίων μικροβίων και τις λευκές ή γαλάζιες  μάσκες  που οι ίδιοι  χαρακτήριζαν … αποκριάτικες  λέγοντας  ότι το υπουργείο τους δίνει κάθε 6-7 ημέρες ενώ αυτές διαρκούν μόλις για 3-5 ώρες!

 Ένας μάλιστα εξ΄ αυτών, ο νεαρός κ. Μιχ. Καταραχιάς από τον «Άγιο Σάββα» έκανε δηλώσεις εκθέτοντας στον απόλυτο κίνδυνο α) τον εαυτό του, β) τους συναδέλφους του, γ) τους δημοσιογράφους και τεχνικούς και δ) τη δημόσια υγεία γενικότερα,  εμφανισθείς  στις κάμερες με πολιτική περιβολή κι ακάλυπτο πρόσωπο καθώς το επιδιωκόμενο για εκείνον ήταν  - προφανώς  - να δείξει αγανάκτηση και αποφασιστικότητα (σς δώσε πόνο…).

Σημειώνεται ότι όλοι τους έρχονταν από τους χώρους δουλειάς τους, δηλαδή έχοντας εξετάσει άγνωστο αριθμό περιστατικών και πιθανών νοσούντων από  ιώσεις  και  κορονοϊούς.   

Εννοείται ότι το αίτημα τους να συναντηθούν με τον Κικίλια, τον υφυπουργό  Β. Κοντοζαμάνη  ή ακόμη και με τους κλητήρες  του υπουργείου,  απορρίφθηκε χωρίς άλλη  κουβέντα. Εάν ένας εξ΄ αυτών έχει νοσήσει  (σς οι ίδιοι είπαν ότι το  11% των ασθενών είναι υγειονομικό προσωπικό) και μεταφέρει τον ιό στο υπουργείο, τότε το κτίριο θα τεθεί  σε καραντίνα  14 ημερών και οι επιτελείς  θα συντονίζουν την κατάσταση  από τα σπίτια τους! 

Πέραν αυτών, από την Τετάρτη (18/3)  έχει τεθεί  σε ισχύ η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων κι ως εκ τούτου  όταν προχθές (19/3) το διερχόμενο-  από την Αριστοτέλους - περιπολικό είδε κόσμο μαζεμένο έξω από το υπουργείο, σταμάτησε για έλεγχο.  Ο αστυνομικός  κατέβηκε  από το αμάξι  για τα δέοντα.  Κλήθηκε όμως  αμέσως από τον ανώτερο του που βρισκόταν ήδη στην είσοδο του υπουργείου με 4-5 αστυφύλακες. Η εντολή από… ψηλά ήταν να αποχωρήσει το «100» χωρίς συστάσεις.

Ο νόμος  καταλύθηκε οριζοντίως από πάσα πλευρά.  Κανείς δεν είχε άδικο κι όλοι μαζί έψαχναν το δίκιο μέσα από τη  συνενοχή τους. Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια