Τον κίνδυνο να συρθεί η χώρα σε μια άνευ ιστορικού προηγούμενου ταπεινωτική διαπραγμάτευση με την Τουρκία, αναδεικνύουν στελέχη της Ελληνικής διπλωματίας και παράγοντες του δημοσίου βίου, μετά τη φερόμενη συμφωνία μεταξύ των Ρ. Τ. Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Ες Σαράζ οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών των χωρών τους στο Ανατολικό Αιγαίο. Αμφότεροι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τούρκικου τύπου, στην πρόσφατη συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη οριοθέτησαν γεωγραφικά την περιοχή «παρακάμπτοντας» ότι ανάμεσα τους μεσολαβεί, αν μη τι άλλο, η Κρήτη. Την ίδια ώρα οι μεταναστευτικές ροές από τη γείτονα αυξάνονται καθημερινά σε βαθμό που μέσα και κυρίως έξω από το hot spot της Μόριας στη Λέσβο έχουν καταλύσει περισσότεροι από 18.000 αλλοδαποί. Και οι πέντε δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με κοινό ανακοινωθέν τους, κατέστησαν σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία «κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων» στις περιοχές τους, ενώ το ζήτημα των νέων καταυλισμών και των ιδιότυπων «στρατοπέδων» μονοπωλούσε χθες τις συζητήσεις των δημοτικών παραγόντων στο περιθώριο των αρχαιρεσιών για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Προειδοποιήσεις

«Η τραγωδία δεν θα έχει προηγούμενο γιατί η τακτική της Άγκυρας αποσκοπεί στο να ηττηθούμε χωρίς να ριχθεί ούτε σφαίρα» επισημαίνουν παλαιοί κοινοβουλευτικοί προτρέποντας την κυβέρνηση να προχωρήσει εκτός από τις σκληρές δηλώσεις, στη λήψη μέτρων αποτροπής του διαρκούς «απλώματος» του Ρ.Τ. Ερντογάν.

Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό η φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ», με τίτλο «Στο τραπέζι ο χάρτης της Μεσογείου», να τη συμφωνία των Ερντογάν και Φαράζ, «η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο». Προσθέτει δε ότι «μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Σύμφωνα με την Κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, οι δυο χώρες (Τουρκία, Λιβύη) αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στον θαλάσσιο χώρο, κάτι που προσβάλλει την κυριαρχία της Ελλάδας στη Μεσόγειο». Το δε Reuters εκτιμά ότι «κατάσταση μπορεί να περιπλεχθεί περαιτέρω αναφορικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Μητσοτάκης - Δένδιας

Ο πρωθυπουργός ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας είχε προειδοποιήσει από τη Ρώμη ότι «η Τουρκία με την επιθετική της συμπεριφορά αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο» αναμένεται σήμερα από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ ότι θα εξαγγείλει «οδικό χάρτη» πρωτοβουλιών στα Ελληνοτουρκικά ενόψει και της διαφαινόμενης συνάντησης του την επόμενη εβδομάδα με τον Τούρκο πρόεδρο στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «αδόκιμη και εκτός κάθε λογικής, απόπειρα να υπάρξει τέτοια συζήτηση… Θα πρέπει να σας πω» συνέχισε ότι «μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης. Κατά συνέπεια, λοιπόν» κατέληξε «νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας».