Οι λεονταρισμοί της τουρκικής ηγεσίας ενόψει των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, την ερχόμενη Κυριακή, ήγειραν τα υψηλά αντανακλαστικά των Αθηνών καθώς εξελήφθησαν ως «ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά».

Στο Μαξίμου ξεδιπλώθηκαν αμέσως τα τρία σχέδια εκτάκτου ανάγκης: α) Ανεβαίνουμε το βουνό κι αγναντεύοντας πράττουμε αναλόγως , β) Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, γ) Συζητάμε τα πάντα, από τις νέες τεχνικές καλλωπισμού για τα ματοτσίνορα («πώς να βγάλετε σωστά τα φρύδια») έως τα σύνορα.

Κυβερνήτες και διπλωμάτες κινήθηκαν με ορμή, προς πάσα – άγνωστη - κατεύθυνση, επηρεασμένοι από κάτι Εβομοραλέικα (σς τα ΄χουν και πρόσφατα) του τύπου: « Όλοι παιδιά της ίδιας γης είμαστε ».

Οι Κύπριοι αδελφοί βρήκαν την ευκαιρία να ξεκάνουν με μακρόσυρτες κουβέντες τους Ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι όταν ακούνε για Ανατολική Μεσόγειο, κυκλοφορούν με νάρθηκες, γύψους και πατερίτσες μπας κι αποφύγουν το μαρτύριο. Ξέρουν ότι δεν θα τελειώσει ποτέ γιατί κάθε τέλος για τη μαρτυρική Μεγαλόνησο είναι μια αφορμή αφετηρίας…

Στην παρούσα φάση λοιπόν, η όποια αντίδραση του Ερντογάν δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Ακόμη και αν αποφασίσει να στήσει «θερμό επεισόδιο» μπας και βγάλει δήμαρχο στην Πόλη μετά τον καταποντισμό του στα περισσότερα αστικά κέντρα.

Εκείνον σημαδεύει, τον ανερχόμενο Εκρέμ Ιμάμογλου. Δεν ασχολείται με μας κι αν την Κυριακή κερδίσει ο δικός του Κιναλί Μπιλντιρίμ, θα μας ξεχάσει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αν πάλι επικρατήσει εκ νέου ο Ιμάμογλου, θα αρχίσει να μετράει ανάποδα τις μέρες του στο Λευκό Σαράι και τις λίρες της Τουρκικής οικονομίας που λιγοστεύουν συνεχώς.

Άλλωστε, τα όσα κατάφερε ο Ερντογάν επί των ημερών του Αλ. Τσίπρα, δεν τα πέτυχε κανείς προκάτοχος του από το ’22 κι ύστερα.

Εν προκειμένω, το 2015 περνώντας 1,5 εκατομμύρια μετανάστες μέσω Ελλάδας γέμισε με hot spot και την Ελλάδα και τα ευρωπαϊκά κράτη.

Το 2016 ανάγκασε την Ευρώπη να κλείσει τα σύνορα της στην Ειδομένη, απομονώνοντας γεωπολιτικά την Ελλάδα ενώ παράλληλα πήρε και 3 δις ευρώ για να μη στείλει κι άλλους από τα 5-6 εκατομμύρια που έχει στοιβάξει στους καταυλισμούς του.

Το 2018, άρπαξε δύο Έλληνες στρατιωτικούς τους οποίους αφού χρησιμοποίησε ως «λάφυρο» στο προεκλογικό παζάρι, αποδέσμευσε μετά την επανεκλογή του.

Επιπλέον, από το Φθινόπωρο του 2016 έως σήμερα έχει «φορτώσει» στην Ελλάδα 8 χαμηλόβαθμους Τούρκους αξιωματικούς τους οποίους χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες και μας απειλεί με αντίποινα.

Και μόνον ότι εξακολουθούν να διαβιούν φρουρούμενοι σε άγνωστο σημείο, παρά την τελεσίδικη δικαστική κρίση, αυτό αποτελεί δεινή ήττα για την Ελλάδα.

Και μόνον ότι οι 2 Έλληνες συλληφθέντες στον Έβρο, αντιμετωπίστηκαν από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περίπου ως ήρωες ενώ έπρεπε να περάσουν «βαρύ Στρατοδικείο καθώς πιάστηκαν αιχμάλωτοι σε καιρό ειρήνης», όπως λένε εξοργισμένοι οι ανώτεροι τους, φανερώνει ανεπάρκεια, ξεχαρβάλωμα, υποτέλεια.

Οι όποιες θεωρίες κι αναλύσεις για πετρέλαια, αέρια, υγραέρια και πετρογκάζια, ιδίως τώρα, είναι απολύτως αποπροσανατολιστικές. Κατατίθενται από ειδικούς και ανίδεους που ψάχνουν να χτίσουν καριέρες ή να διευκολύνουν άλλες όπως του κ. υπουργού των Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου ο οποίος αναλαμβάνοντας και χρέη καπουδάν πασά (αρχιναύαρχου της Οθωμανικής περιόδου) διαμηνύει ότι θα στείλει το Πολεμικό Ναυτικό αν οι γείτονες βγάλουν το «Γιαβούζ» για έρευνες στην ΑΟΖ.

Αλλοίμονο! «Βαστάτε Τούρκοι τ΄ άλογα λίγο να ξανασάνω, να χαιρετίσω τα βουνά και τις ψηλές ραχούλες…».