«Ειδικές ‘γνώσεις δημόσιας διοίκησης και στρατηγικής’ για τον εμβολιασμό των υγειονομικών δεν έχουμε. Αλλά ακόμη και οι στοιχειώδεις γνώσεις, που ζητεί ο υπουργός Υγείας, λένε ότι το 85% των εμβολιασθέντων γιατρών δεν είναι αρκετό. Πάνω από ένας στους δέκα γιατρούς αρνείται το θαύμα της επιστήμης, που τους παρείχε κατά προτεραιότητα η πολιτεία» («Καθημερινή», 15/5/2021).

Αυτό μπορεί να πάθει ακόμη και ο πολύ καλός και αγαπητός δημοσιογράφος, Πάσχος Μανδραβέλης, όταν βιάζεται να παραθέσει ποσοστά και υποτιμά το γεγονός της εγνωσμένης ευαισθησίας του ιατρικού προσωπικού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, το 88% των γιατρών στον ιδιωτικό τομέα Υγείας και το 82% εκείνων στο δημόσιο σύστημα Υγείας έχουν εμβολιασθεί κατά του νέου κοροναϊού.

Δεν είναι αρκετό αυτό; Δεν είναι υψηλό το ποσοστό; Ποιο ποσοστό εμβολιασμού στους γιατρούς θα γινόταν αποδεκτό; Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους το ποσοστό αυτό δεν φτάνει το 100%; Είναι όλοι όσοι δεν εμβολιάσθηκαν ψεκασμένοι γιατροί;

Πρώτον, ούτε ο Πάσχος Μανδραβέλης γνωρίζει εάν όσοι γιατροί δεν εμβολιάσθηκαν στη χώρα μας είναι ψεκασμένοι.

Δεύτερον, το 85% είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, από τα υψηλότερα στην Ε.Ε., όπως ορθώς ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας. Ο Πάσχος Μανδραβέλης δεν έχει παρά να δει τι συμβαίνει σε μία χώρα της Ε.Ε., τη γειτονική μας Βουλγαρία, στην οποία όχι μόνον η πλειονότητα του ιατρικού προσωπικού υιοθετεί αντιεπιστημονικές αιτιάσεις κατά των εμβολίων, αλλά το αντιεμβολιαστικό κίνημα πολιτικοποιήθηκε επίσης και αναπτύχθηκε εκεί στα ακρότατα όριά του, ως πολιτική και κοινωνιική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μπορίσοφ... Ναι, όπως το ακούτε! Η Βουλγαρία, λοιπόν, δεν ξεπερνά το... 20% στον εμβολιασμό του ιατρικού προσωπικού της!

Ποιος είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίον ο Πάσχος Μανδραβέλης στηλιτεύει το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του ιατρικού προσωπικού στη χώρα μας και αποφεύγει να κάνει λόγο για το πολύ χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού των νοσηλευτών και των λοιπών εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας της χώρας μας; Άγνωστον! Να θέτεις, όμως, αποκλειστικά τους γιατρούς στο στόχαστρό σου, και μάλιστα έτσι γενικώς και αορίστως, δεν συνάδει με το υψηλό ποσοστό των εμβολιασμών σε αυτήν την κατηγορία του πληθυσμού της χώρας μας.

Και στο κάτω – κάτω της γραφής, εάν δεν πούμε τώρα ένα μεγάλο «μπράβο» στους γιατρούς της χώρας μας για το πολύ υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού τους κατά του νέου κοροναϊού, πότε θα τους το πούμε; Ποτέ; Θα αφήσουμε να περάσει, έτσι στο σιωπηλό, αυτή η υψηλή θέση της χώρας μας στον εμβολιασμό των γιατρών;

Και δεν θα είναι μίζερη και άδικη μία τέτοια, ακατανόητα επικριτική στάση;