Του Βαγγέλη Αυγουλά(*)

Avgoulas_Vagelis
























Γράφω σήμερα, στα 31 μου, ως δικηγόρος, Τ. Αντιδήμαρχος στο Ίλιον και εκ νέου υποψήφιος, ενεργό στέλεχος της αυτοδιοίκησης εδώ και εννιά χρόνια, με διεθνή, προσωπική, βιωματική εμπειρία, έχοντας γεννηθεί και υπηρετώντας το αναπηρικό κίνημα.

Στην τελική ευθεία, λίγο πριν τις εκλογές, και μέσα στον καταιγισμό προβολής των πάσης φύσεως υποψηφίων και υποψηφιοτήτων, βλέπουμε μεταξύ άλλων και αύξηση της συμμετοχής των υποψηφίων με αναπηρία στα ψηφοδέλτια των δήμων, των κοινοτήτων, των περιφερειών αλλά και της Ευρωβουλής. Και το μυαλό μου γυρνά πάνω από δέκα χρόνια πίσω, στο πρώτο άρθρο που τότε –ως φοιτητής νομικής και νέο δραστήριο μέλος στη Νεολαία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών-, «τόλμησα» να προσπαθήσω να δημοσιευτεί στον Τύπο. Είχε τίτλο «Δακρύβρεχτη ψήφος». Και εν τέλει, κάπου δημοσιεύτηκε!

Έγραφα και τότε για τους αόρατους καθημερινά αναπήρους, που προεκλογικά όμως γινόμαστε ορατοί στους επικεφαλής των ψηφοδελτίων και των κομμάτων. Λίγο πριν τις εκλογές, τα ΜΜΕ αλλά και όσοι ζητούν την ψήφο μας και την ψήφο σας, θυμούνται ότι τα ΑμεΑ στην Ελλάδα είμαστε πολίτες Β’ κατηγορίας και διαπιστώνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό.

Στην ουσία βέβαια, όλοι εμείς οι τυφλοί, οι κωφοί, οι κινητικά ανάπηροι, οι νεφροπαθείς γινόμαστε ορατές ψήφοι. Μας βλέπουν, μας ανακαλύπτουν, μας θυμούνται, ασχολούνται μαζί μας, βάζουν στα προγράμματα τους ένα- δυο καλούς τίτλους, ότι προλαβαίνουν, γιατί δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα και ικανότητα να ασχοληθούν με θέματα ανθρώπων με αναπηρία και κοινωνική πολιτική. Και πάω και στο άλλο κομμάτι, το ότι αρχίζουν να στελεχώνονται ψηφοδέλτια με ΑμεΑ. Πολλές φορές ποιοτικές επιλογές άλλες πάλι, κατά την προσωπική μου άποψη, ελέγχονται. Και αυτό θέλω να σας παροτρύνω με αυτό το άρθρο να κάνετε: να κρίνετε, να ελέγξετε κάθε ψήφο που θα δώσετε σε κάθε άνθρωπο με αναπηρία. Δηλαδή, δεν θέλω να ψηφίσετε κάποιον ή κάποια επειδή έχει αναπηρία. Θέλω να τον τσεκάρετε, να την τσεκάρετε, να δείτε σας κάνει; Έχει ιδέες; Προτάσεις; Μπορεί να κάνει πράξη αυτά που λέει, που οραματίζεται, που σκέφτεται, που του ζητάτε, που μοιράζεται μαζί σας; Θέλω η ψήφος στους ανθρώπους με αναπηρία, να μην είναι μια δική σας καλή πράξη. «Α! Ψηφίσαμε αυτόν γιατί έχει αναπηρία»! Θέλω να γίνει ορθή πολιτική επιλογή και απόφαση σας για την προσωπικότητα που έχετε απέναντι σας, για την διαφορετικότητα , αλλά όχι μόνο γι’ αυτή. Τσεκάρετε, ελέγξτε, κρίνετε, φιλτράρετε και σχολιάστε όλο το «πακέτο». Η αναπηρία και το αλάθητο δεν πάνε μαζί. Η αναπηρία όμως κι οι καθημερινοί αγώνες που δίνουμε για να μας βλέπουν όλοι ανάμεσά τους και εκτός περιθωρίου όλο τον χρόνο, κάθε μέρα, κάθε χρόνο, αυτοί οι αγώνες, αυτή η μάχη της αξιοπρέπειας πάνε μαζί! Και σ’ αυτή τη μάχη σας θέλουμε κοντά μας, όλες και όλους.

(*)O Βαγγέλης Αυγουλάς είναι Πρόεδρος Οίκου Ναύτου, Δικηγόρος, Τ. Αντιδήμαρχος Ιλίου, Μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης.