Πέρα όμως από τις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών, έχουν αρχίσει και καταγράφονται και μεταγραφές πολιτικών. Πρόσφατα παραδείγματα η ένταξη της Θ. Μεγαλοοικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ και του Γ. Καρρά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Και δεν θα είναι οι μόνοι, καθώς αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ακολουθήσουν και άλλοι έως το Πάσχα.

Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων είναι οι πιο ευάλωτοι πολιτικοί σχηματισμοί και πιέζονται περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα. Ως εκ τούτου, όπως προκύπτει από τις εν εξελίξει συζητήσεις στο παρασκήνιο, θα υπάρξουν μετακινήσεις σε επόμενη φάση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ τουλάχιστον άλλων 3 ή 4 βουλευτών.

Το πολιτικό σκηνικό είναι αρκετά ευμετάβλητο στον δρόμο προς την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου. Ο πολιτικός χάρτης αλλάζει και εισάγονται νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, η κινητικότητα θα είναι έντονη, καθώς αρκετοί βουλευτές κινούνται με γνώμονα και την πολιτική τους επιβίωση και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα το πολιτικό και ιδεολογικό πρόταγμα.

Ισχύει το διαχρονικό ρητό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και με αυτήν τη λογική κινούνται οι περισσότεροι, ενισχύοντας επί της ουσίας με τις κινήσεις τους και το κλίμα απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών. Γιατί πολιτική και πολιτικοί χωρίς αρχές είναι μαύρη κηλίδα στη δημοκρατία.

Δυστυχώς, όμως, η πολιτική ποδοσφαιροποιείται από τους ίδιους τους πολιτικούς που δεν φροντίζουν για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της και απλά με τις πράξεις τους εντείνουν την απαξίωσή της, με ό,τι αυτό σημαίνει. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις δημοσκοπήσεις και ειδικά στο στοιχείο ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι δύσπιστη έναντι των πολιτικών, ενώ είναι πιθανόν το 50% των ψηφοφόρων να μην προσέλθει στις κάλπες κατά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η λογική των μεταγραφών στην πολιτική, όπως πολλές φορές και στο ποδόσφαιρο, δεν ενθουσιάζει πάντα το κοινό. Γιατί όπως και στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν και οι λεγόμενες μεταγραφές «παλτά», δηλ., παρά τη φασαρία για την έλευσή τους, όχι μόνο δεν κάνανε τη διαφορά, αλλά πέρασαν απαρατήρητοι.

Και εάν η μεταγραφή είναι παλτό, τσάμπα ο θόρυβος και ουσία μηδέν.