Η κυβέρνηση, περνώντας και τον κάβο του πολυνομοσχεδίου, όχι μόνο δεν είχε απώλειες, αλλά αυξήθηκε και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια βουλευτή. Η εξέλιξη αυτή έφερε στη μνήμη πολλών τις απώλειες αλλά και τις μεγάλες κρίσεις που είχαν στο παρελθόν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβαίνει, με εξαίρεση τη… μεγάλη αποχώρηση πολλών στελεχών του με τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, την υπογραφή και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αξιοσημείωτη αντοχή σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, εν αντιθέσει με όσα καταγράφονται στις μετρήσεις, όπου αναδεικνύεται η μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινωνίας για την κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό είναι και η μεγάλη αντίφαση, καθώς από τη μια πλευρά η κυβέρνηση δείχνει να αντέχει στις κοινοβουλευτικές μάχες και να μην έχει απώλειες, ενώ στο κοινωνικό πεδίο ηττάται συνεχώς και χάνει δυνάμεις, ενώ την ίδια στιγμή δέχεται ισχυρό πλήγμα η αριστερή της ταυτότητα.

Τα όσα συνέβησαν προ ημερών με τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, της ΛΑΕ, της Ανταρσύα και της Πλεύσης Ελευθερίας, αλλά και την ολομέτωπη κριτική του ΚΚΕ στην κυβέρνηση, δείχνουν ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας το έχει από αριστερά.

Η αριστερή πλευρά της κυβέρνησης δέχεται ισχυρά ιδεολογικά χτυπήματα από τις δυνάμεις του ΚΚΕ, αλλά και από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, και αυτό θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή ζήτησε από το ΚΚΕ να γίνεται συζήτηση και να μην υπάρχουν εντάσεις και ουσιαστικά επεισόδια, όπως πρόσφατα στο υπουργείο Εργασίας με την ακτιβίστικη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να την προβληματίζουν πάρα πολύ αυτές οι ακτιβίστικες ενέργειες, όπως και οι κινήσεις του «Ρουβίκωνα», καθώς αυτό επηρεάζει αρκετά τη σχέση της με κατηγορίες αριστερών ψηφοφόρων.

Το επόμενο πεδίο της πολιτικής αναμέτρησης της κυβέρνησης, εκτός από τους πλειστηριασμούς, θα είναι τα μπλόκα της αγροτιάς που στήνονται σε όλη την Ελλάδα με επίκεντρο τον Θεσσαλικό Κάμπο.

Εκεί οι δυνάμεις του ΚΚΕ οργανώνονται και φέτος αναμένεται να είναι οι πιο μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας, καθώς ο Περισσός θα ρίξει όλο το βάρος του να πληγεί περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ και στον αγροτικό κόσμο, η πλειοψηφία του οποίου και τον στήριξε στις εκλογές του 2015.

Η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ είναι στην αρχή και θα δούμε πολλά επεισόδια στην προσπάθεια του Περισσού να κερδίσει αριστερούς ψηφοφόρους, και το αγροτικό ζήτημα προσφέρεται. Και όποιος κερδίσει θα έχει κατακτήσει μια συμβολική νίκη, με ό,τι αυτό σημαίνει εκλογικά και πολιτικά.