Βαριά ρίχνει τη σκιά της πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς πληθαίνουν οι αντιδράσεις, όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από άλλες περιοχές της επικράτειας

Στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων βρίσκεται η Εκκλησία, η οποία αν και επίσημα δεν εμφανίστηκε υπέρ των συλλαλητηρίων, δεν τα αποτρέπει, ενώ τοπικοί Ιεράρχες πρωτοστατούν στις αντιδράσεις.

Το μέτωπο γενικεύεται μέρα με τη μέρα και αυξάνεται ο αριθμός των αποκαλούμενων και «Μακεδονομάχων» που τάσσονται κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία από την γειτονική χώρα.

Είναι η πρώτη φορά που η παρούσα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δέχεται τόσο μεγάλη πίεση στο κοινωνικό επίπεδο, τα τρία χρόνια της μνημονιακής της πορείας. Παρά τα αρκετά νομοσχέδια με σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις, με εξαίρεση το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, εν μέσω πολιτικής σύγκρουσης, απεργιών και διαδηλώσεων.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαπιστώνει ότι παρά την αίσθηση που υπήρχε σε κύκλους της κυβέρνησης ότι τα εθνικά θέματα «δεν πουλάνε» και οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται, καθώς η προσοχή των ψηφοφόρων στρέφεται στην καθημερινότητά τους, μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακών πολιτικών, να υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Σε δημοσκοπήσεις καταγράφεται ότι μεγάλος αριθμός πολιτών, περίπου επτά στους δέκα, δεν αποδέχονται λύση στο θέμα της ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, ενώ αρνητική είναι και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που παλαιότερα ήταν κυρίως συνοδοιπόροι και υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ισχυρό μέτωπο της κοινής γνώμης που δεν δέχεται λύση του Σκοπιανού με σύνθετη ονομασία και χρήση του όρου Μακεδονία και ως εκ τούτου τοποθετούνται επιθετικά των όποιων σχεδιασμών.

Το Σκοπιανό αποτελεί την πρώτη πραγματική και ουσιαστική απειλή για την κυβέρνηση, τα στελέχη της οποίας κατανοούν ότι, το Σκοπιανό περίπου 26 χρόνια μετά, όχι απλά δεν έχει ξεχαστεί, αλλά αποτελεί και βαρόμετρο για τη στάση πολλών ψηφοφόρων.

Μπορεί τα συλλαλητήρια που ετοιμάζονται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα να μην είναι, όπως προβλέπεται ιδιαίτερα μεγάλα και αντίστοιχα αυτών του 1992, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευαισθησίες για αυτό το εθνικό θέμα έχουν υποχωρήσει.

Παράλληλα, η αρνητική στάση της Εκκλησίας στη χρήση του όρου Μακεδονία, αναδεικνύει και τις δύσκολες ισορροπίες της με την κυβέρνηση, ενώ η στάση των Ιεραρχών επηρεάζει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, συντηρητικών και μη.

Και, όπως προκύπτει, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αποτελεί μια απρόβλεπτη μεταβλητή για τις όποιες πολιτικές εξελίξεις.