H σηµερινή Τουρκία παρουσιάζει τα συµπτώµατα µιας βαριάς ασθένειας, µε αποκλειστική ευθύνη των φανατικών ισλαµιστών του Ρ.Τ. Ερντογάν, των φασιστών «Γκρίζων λύκων» του Ντ. Μπαχτσελί και της αφρόκρεµας του τουρκικού υποκόσµου - όλοι µαζί µετέτρεψαν την Τουρκία σε ένα κράτος-µαφία και καθόρισαν την πορεία της προς τα βράχια. Ενα εµπρηστικό και προκλητικό µείγµα πολιτικής µεγαλοµανίας, ψευδαισθήσεων νεκρανάστασης της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας µε τη βία, νεοπλουτισµού και ανείπωτης χλιδής της άρχουσας τάξης, µε εµπόριο ναρκωτικών, ποικιλίας σκανδάλων, χρηµατισµού, φαραωνικών έργων µε υψηλή προµήθεια για το «παλάτι» και κάθε κατηγορίας διαπλοκή οδήγησαν την Τουρκία σε µια κατάσταση βαριάς ασθένειας. Τα πιο σηµαντικά «συµπτώµατα» µιας βαρύτατης ασθένειας, που απειλούν σοβαρά την επιβίωση της τουρκικής ∆ηµοκρατίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, είναι τα εξής:

Σκάνδαλα

Η Τουρκία θυµίζει την κουζίνα ενός µεγάλου εστιατορίου, στην οποία βράζουν ταυτόχρονα δεκάδες κατσαρόλες πάνω σε ηλεκτρικά µάτια, µε αποτέλεσµα ο µάγειρας και οι βοηθοί του να µην ξέρουν ποια κατσαρόλα να προλάβουν πρώτη. Μέσα στον Οκτώβριο του 2021 ξεχώρισε η αποκάλυψη του Reuters ότι ο όµιλος εταιρειών «Demiroeren» δεν έλαβε µόνο 750 εκατ. δολάρια «δάνειο» για να αγοράσει τζάµπα τη «Χουριέτ», αλλά αναδιάρθρωσε και όλα της τα δανεικά (και αγύριστα), ύψους 2 δισ. δολαρίων, χωρίς τόκους.

Μέσα στον Νοέµβριο ο «συγκυβερνήτης» της τουρκικής κυβέρνησης, Ντ. Μπαχτσελί, συναντήθηκε, παρουσία ΜΜΕ, µε τον αποφυλακισθέντα (το πώς είναι άλλη ιστορία) αρχιµαφιόζο Κουρσάτ Γιλµάζ, διευρύνοντας µε κάθε επισηµότητα την υφιστάµενη κυβερνητική συνεργασία µε τον τουρκικό υπόκοσµο (5/11/2021).

Μόλις δύο ηµέρες αργότερα (7/11/2021) ο Α. Σενέρ, εκ των συνιδρυτών του ΑΚΡ, εξερράγη µιλώντας για ρουσφέτια που πήραν υπουργοί, για τα τεράστια θησαυροφυλάκια σε διάφορα σπίτια, για µηχανήµατα µετρήµατος χρηµάτων που έχουν παιδιά υπουργών, για τα εκατοµµύρια δολάρια που βρέθηκαν σε κουτιά παπουτσιών στο σπίτι γενικού διευθυντή τράπεζας, για τα 500.000 δολάρια που δόθηκαν σε υπουργό µέσα σε κουτί µε σοκολάτες, για ρολόι αξίας εκατοντάδων χιλιάδων λιρών που δόθηκε σε άλλον υπουργό για εµπορία ανθρώπων, που στέλνονται επίσηµα στο εξωτερικό από τουρκικούς δήµους σαν εργάτες, και πολλά, πολλά άλλα.

Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν µε ονόµατα, διευθύνσεις και αποδείξεις. Κανείς δεν διώχθηκε, αλλά οι δηµοσιογράφοι, διανοούµενοι και πολιτικοί που τα αποκάλυψαν σύρονται στα δικαστήρια. Για το αµαρτωλό νέο Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, ο Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου για πολλοστή φορά προειδοποίησε πως όποιος συµµετέχει στον σχετικό διαγωνισµό που έχει προκηρυχθεί «θα πληρώσει βαρύ τίµηµα» (9/11/2021).

Ατοµικά δικαιώµατα και διώξεις αντιφρονούντων

Η τακτική συνήθεια έκδοσης ενταλµάτων σύλληψης «υπόπτων για τροµοκρατία» συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο στην Τουρκία µε την έκδοση 224 ενταλµάτων κατά «υπόπτων», δηλαδή αντιφρονούντων στο καθεστώς (18/10/2021). Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. ξαναέβαλε (29/10/2021) τη γνωστή κασέτα «καταγγελιών», πως δήθεν η Ελλάδα δεν εφαρµόζει τις αποφάσεις του Ε∆Α∆, φέρνοντας στον νου την παροιµία «Η καµήλα δεν κοιτάει την καµπούρα της», αφού η Τουρκία έχει εναντίον της εκατοντάδες αποφάσεις του Ε∆Α∆, τις οποίες απλά αγνοεί. Στη σηµερινή Τουρκία ακόµα και ο Ορχάν Παµούκ, ο άνθρωπος που την έβαλε στον χάρτη της παγκόσµιας λογοτεχνίας, διώκεται µε αστείες «κατηγορίες» - η τελευταία δίωξη αφορά το καινούργιο του βιβλίο, «Νύχτες της πανούκλας».

Στις 4/11/2021 ο Αγγλος βουλευτής των Εργατικών Λόιντ Ράσελ-Μόιλ, πρόεδρος της ∆ιακοµµατικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κουρδιστάν, ανακοίνωσε πως «το 1/3 των φυλακισµένων δηµοσιογράφων παγκοσµίως βρίσκεται στην Τουρκία», ενώ στις 11/11/2021 έγινε γνωστό πως η Τουρκία και το Αζερµπαϊτζάν δεν προσκλήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για τη ∆ηµοκρατία (9-10/12/2021), η οποία οργανώνεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και στην οποία θα συµµετείχαν αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων -µεταξύ τους η Ελληνική και η Κυπριακή ∆ηµοκρατία-, καθώς και Τουρκία, η βαριά ασθενής µέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Η µείωση των επιτοκίων από την τουρκική Κεντρική Τράπεζα στις 22 Οκτωβρίου 2021, κατόπιν οδηγιών του Ρ.Τ. Ερντογάν, εγκαινίασε έναν νέο κύκλο κατάρρευσης του τουρκικού νοµίσµατος. Παρά τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας (1/11/2021) περί «σταθεροποίησης της λίρας», η ραγδαία υποτίµηση του τουρκικού νοµίσµατος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, απευθυνόµενος στον Ρ.Τ. Ερντογάν, τον αποκάλεσε «ψευτο-οικονοµολόγο» λέγοντας: «Λες ότι είσαι οικονοµολόγος, αλλά κοίτα τα χάλια της οικονοµίας, γιαλαντζί οικονοµολόγε!» (10/11/2021).

Το βράδυ της 12ης προς τη 13η Νοεµβρίου 2021, το δολάριο και το ευρώ έσπασαν κάθε προηγούµενα ρεκόρ απέναντι στην τουρκική λίρα, φέρνοντας στον νου το σχόλιο του λαλίστατου Ρ.Τ. Ερντογάν που είχε κάνει το 2012: «Το νόµισµα, όπως η σηµαία, όπως ο εθνικός ύµνος, συµβολίζει την ισχύ, το κύρος και την ανεξαρτησία µιας χώρας. Το κύρος ενός νοµίσµατος είναι το κύρος του έθνους». Αλλες εποχές, άλλα λόγια...

Η κατάρρευση του τουρκικού νοµίσµατος συνεχίζεται σταθερά, έχοντας διαµορφωθεί (π.χ., την Πέµπτη 18 Νοεµβρίου 2021) σε 10,55525 τουρκικές λίρες για 1 δολάριο και 12,083 τουρκικές λίρες για 1 ευρώ. Υπενθυµίζεται πως τις πρώτες ηµέρες του 2021 οι αντίστοιχες ισοτιµίες ήταν µειωµένες τουλάχιστον κατά 30% (7,462 για το δολάριο και 9,027 για το ευρώ).

Κοροναϊός

Ο εγκληµατικός χειρισµός του προβλήµατος του κορονοϊού, µε τις γνωστές φαντασιώσεις, πως (τάχα) η πανδηµία θα ωφελούσε την τουρκική οικονοµία, έχει στοιχίσει, σύµφωνα µε τα (αναξιόπιστα) επίσηµα τουρκικά στοιχεία, από τις 20/3/2020 µέχρι τις 18/11/2021 τη µόλυνση 8.480.986 ανθρώπων, από τους οποίους 74.202 απεβίωσαν. Επιπλέον, οι οικονοµικές επιπτώσεις στην τουρκική τουριστική βιοµηχανία και σε όλους τους επιµέρους τοµείς που επηρεάζονται από αυτήν υπήρξαν καταστροφικές.

Εργαλειοποίηση µεταναστών

Η εδώ και δεκαετίες υπόγεια πολιτική της Τουρκίας να συγκεντρώνει συστηµατικά πληθυσµούς από Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική, προκειµένου να τους προωθεί προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, σε µια ακραία µορφή υβριδικού πολέµου, άρχισε σταδιακά να γίνεται αντιληπτή και από τη διεθνή κοινότητα. Τα κροκοδείλια δάκρυα για τον δήθεν ανθρωπισµό της «φιλεύσπλαχνης» Τουρκίας, που αγκαλιάζει τους πρόσφυγες, φαίνεται καθαρά πλέον σε όλους πως αποτελούν στρατηγική της τουρκικής ΜΙΤ, σε αγαστή συνεργασία µε τα κυκλώµατα των εµπόρων ανθρώπινης ελπίδας και µε διπλό στόχο: την αποκόµιση αµύθητου πλούτου και την αλλοίωση της πληθυσµιακής σύνθεσης των «αντιπάλων» της, µε την ελπίδα απόκτησης πολιτικής δύναµης, σαν µια σύγχρονη παραλλαγή του «∆ούρειου Ίππου».

Στις 27/10/2021 ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατήγγειλε την «εκµετάλλευση µεταναστών από εγκληµατικές συµµορίες στο Αιγαίο» και λίγο αργότερα (2/11/2021) την άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί την επιστροφή πλοίου µε εκατοντάδες «µετανάστες», που η ίδια «προώθησε» προς την Ελλάδα. Τα ίδια περίπου ανέπτυξε και ο Ελληνας ΥΕΘΑ στις Βρυξέλλες, στο Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Αµύνης της Ε.Ε. (16/11/2021).

* Αποµαγνητοφώνηση ραδιοεκποµπής µας στον «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM, µε τον ιστορικό και οικονοµικό ερευνητή κύριο Λεωνίδα Κουµάκη, µέλος του ΕΛΙΣΜΕ.