Σύµφωνα µε το Global Research (20/6/2021), ο Μπιλ Γκέιτς δεν ήταν ένας φτωχός κοµπιουτεροσπασίκλας που κατά θαυµαστό τρόπο έγινε ζάπλουτος. Προέρχεται από οικογένεια «φιλανθρώπων», η οποία εργάζεται για την απόλυτη παγκόσµια ελίτ. Η εταιρεία του, η Microsoſt , ανήκει στις Vanguard, BlackRock και Berkshire Hathaway. Αλλά το Ίδρυμα Γκέιτς, µετά την BlackRock και τη Vanguard, είναι ο µεγαλύτερος µέτοχος στην Berkshire Hathaway. Ο Γκέιτς, µάλιστα, ήταν µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της. Το σοβαρό επιστηµονικό περιοδικό «Scientifi c American», µε άρθρο του Μίλιον Μπελέι (γενικός συντονιστής της Συµµαχίας για την Επισιτιστική Κυριαρχία στην Αφρική - AFSA) φέτος τον Ιούλιο, ήταν καταπέλτης για τις απόψεις που προωθεί το Βill and Melinda Gates Foundation για την «Πράσινη επανάσταση» και τα γενετικά επιτεύγµατα της επιστήµης και της τεχνολογίας. «... Ο Μπιλ Γκέιτς πρέπει να σταµατήσει να λέει στους Αφρικανούς τι είδους γεωργία χρειάζονται...», λέει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Εδώ και χρόνια, προσπαθούν να πείσουν τους Αφρικανούς ότι δήθεν η γεωργία τους είναι καθυστερηµένη και πρέπει να εγκαταλειφθεί για χάρη της «Πράσινης επανάστασης» του 21ου αιώνα. Καλούνται να πεισθούν ότι η δυτική επιστήµη και τεχνολογία µε τη µορφή των γενετικά τροποποιηµένων σπόρων (επίτευγµα της επιστήµης και της τεχνολογίας), των συνθετικών λιπασµάτων και φυτοφάρµακων και της τεχνητής άρδευσης είναι το κλειδί για την «ανάπτυξή» τους. Βασικός υποστηρικτής αυτής της άποψης είναι η Cornell Allίance for Science (CAS), που ιδρύθηκε το 2014 µε χρηµατοδότηση 22 εκατοµµυρίων δολαρίων µέχρι στιγµής από το Ιδρυµα «Βill and Melinda Gates». Το CAS στην πραγµατικότητα υπερασπίζεται σταθερά τους γενετικά τροποποιηµένους σπόρους, στηρίζοντας λοµπίστες που λένε ότι είναι υγιεινοί, παραγωγικοί και φιλικοί προς το περιβάλλον, ενώ, από την άλλη, επιτίθενται στη σύγχρονη αγροοικολογία ως οικονοµικά και κοινωνικά οπισθοδροµική. Η «αγροοικολογία» (παραγωγή τροφής µε παράλληλη προστασία των οικοσυστηµάτων) υποστηρίζεται από περίπου 200 εκατοµµύρια Αφρικανούς, στο πλαίσιο της Συµµαχίας για την Επισιτιστική Κυριαρχία στην Αφρική (AFSA ή Alliance for Food Sovereignty in Africa).

Για όσους δεν γνωρίζουν, να αναφέρουµε ότι «επισιτιστική κυριαρχία» ή, αλλιώς, «διατροφική κυριαρχία» είναι ο όρος που υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που παράγουν, διανέµουν και καταναλώνουν τρόφιµα θα πρέπει να ελέγχουν τους µηχανισµούς και τις πολιτικές της παραγωγής τροφίµων, καθώς και τη διανοµή τους, αντί για τις επιχειρήσεις και τους φορείς της αγοράς, που πλέον κυριαρχούν στο παγκόσµιο σύστηµα τροφίµων. Μέσω του προγράµµατος Global Leadership Fellows, το CAS έχει εκπαιδεύσει µέχρι σήµερα 112 υποτρόφους, σχεδόν τα δύο τρίτα που προσλήφθηκαν από την Αφρική, και πολλά από αυτά από χώρες όπου η βιοµηχανία βιοτεχνολογίας έχει ζητήσει κανονιστικές εγκρίσεις για Νιγηρία, Ουγκάντα, Κένυα και Γκάνα. Σε αυτές τις κρίσιµες χώρες πεδίου µάχης, οι απόφοιτοι του CAS εργάζονται σε ΜΜΕ και κυβερνήσεις για να υποστηρίξουν ότι οι αφρικανικές κυβερνήσεις θα πρέπει να θεσπίσουν φιλικές προς τις ξένες επενδύσεις πολιτικές, για να βοηθήσουν στην εισαγωγή τεχνολογιών που θα σώσουν τους αγρότες της ηπείρου από τις αναχρονιστικές τους παραδόσεις.

Ενισχυµένοι από τις σχέσεις µε έναν άλλον οργανισµό που χρηµατοδοτείται από το Ιδρυµα Γκέιτς, το Ανοιχτό Φόρουµ για τη Γεωργική Βιοτεχνολογία (OFAB), οι συνεργάτες του CAS περιορίζουν τον δηµοκρατικό χώρο για συζήτηση των συστηµάτων τροφίµων στις αφρικανικές χώρες. Οι αντίθετες απόψεις είναι παράλογες, αντιεπιστηµονικές, επιβλαβείς και «ψεκασµένες». Το OFAB είναι παρακλάδι του Αφρικανικού Γεωργικού Τεχνολογικού Ιδρύµατος, το οποίο γεννήθηκε το 2001 από διαπραγµατεύσεις για την προώθηση γενετικά τροποποιηµένων σπόρων στην Αφρική µεταξύ του Ιδρύµατος Rockefeller και εταιρειών, συµπεριλαµβανοµένων των Monsanto, Dupont, Pioneer και Syngenta. Αυτές και άλλες διασυνδέσεις υποδηλώνουν ότι οι πόροι του Ιδρύµατος Gates βοηθούν περαιτέρω τα συµφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών, που ενδιαφέρονται να ανοίξουν τις αγορές για αγροχηµικά, συνθετικά λιπάσµατα και γενετικά τροποποιηµένους σπόρους και όχι να βοηθήσουν τους αγρότες.

Στην Ουγκάντα, για παράδειγµα, το CAS έχει προσλάβει δηµοσιογράφους και βασικά κυβερνητικά άτοµα, που εργάζονται στη γεωργία, την επιστήµη και την τεχνολογία, για την προώθηση των γενετικά τροποποιηµένων σπόρων. Οι συνεργάτες προωθούν λύσεις που βασίζονται στη βιοτεχνολογία και γράφουν απαξιωτικά άρθρα για την αγροοικολογία, περιγράφοντάς την ως «αδιέξοδη» και οικονοµικά και κοινωνικά οπισθοδροµική. Στη Νιγηρία, οι συνεργάτες της Allίance συνεργάζονται στενά µε το κεφάλαιο του OFAB, τον Εθνικό Οργανισµό Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας, το Νιγηριανό Ινστιτούτο ∆ηµοσίων Σχέσεων και το Νιγηριανό Ινστιτούτο ∆ιαχειριστών, για να υποστηρίξουν τη βιοτεχνολογία, χαρακτηρίζοντάς τη συχνά ως τη µόνη επιστηµονική επιλογή. Όμως, όλοι έχουν καταλάβει τον κίνδυνο από αυτά τα επιζήµια προγράµµατα των «φιλάνθρωπων» στην υγεία και τη βιοτεχνολογία.

Λόγω της γεωργικής και κοινωνικής λαίλαπας που απειλεί την Αφρική, συγκροτήθηκε η Συµµαχία για την Επισιτιστική Κυριαρχία στην Αφρική (AFSA), που εκπροσωπεί περίπου 200 εκατοµµύρια παραγωγούς τροφίµων µικρής κλίµακας µαζί µε 160 διεθνείς οργανισµούς από 40 χώρες. Η Συµµαχία έστειλε µια ανοιχτή επιστολή, καλώντας τους χορηγούς να σταµατήσουν τη χρηµατοδότηση της «Πράσινης επανάστασης» στην Αφρική. Τον Ιούνιο του 2021, σχεδόν 500 ηγέτες από όλη την Αφρική έστειλαν µια επιστολή στο Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς µε αίτηµα τον τερµατισµό της επιζήµιας υποστήριξής του για τη βιοµηχανική γεωργία. Η επιστολή απορρίπτει την τρέχουσα προσέγγιση του Ιδρύµατος στην επισιτιστική ασφάλεια, ενόψει της κλιµακούµενης κλιµατικής κρίσης, και υποστηρίζει ότι κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην ήπειρο. Ζητούν από το Ιδρυµα Γκέιτς και άλλους χορηγούς της πολιτικής του να ακούσουν τους αγρότες µικρής κλίµακας και να σταµατήσουν να υποστηρίζουν τη βιοµηχανική γεωργία.

Ενώ ο κόσµος αντιµετωπίζει µεγάλες ανθρώπινες, περιβαλλοντικές και κλιµατικές κρίσεις, είναι επείγον να αλλάξουµε πορεία και να στραφούµε σε ένα µοντέλο ανάπτυξης βασισµένο σε πραγµατικά βιώσιµες πρακτικές, ισότητα και δικαιοσύνη. Οι αγρότες σε όλη την Αφρική έχουν δείξει πολύ πιο ελπιδοφόρα αποτελέσµατα, ανταλλάσσοντας γνώσεις και συνεργαζόµενοι µε τους επιστήµονες για την καθιέρωση γεωργικών µεθόδων χαµηλότερου κόστους, που αφήνουν τον έλεγχο της παραγωγής στα χέρια των Αφρικανών αγροτών. Καθώς ο ρόλος που διαδραµατίζει ο Μπιλ Γκέιτς προκαλεί σοβαρή ανησυχία για διάφορους λόγους και, κυρίως, διότι βλάπτει άµεσα τις τοπικές κοινωνίες, υπονοµεύει την ανθεκτικότητά τους και αυξάνει τους κινδύνους χρέους. Ως φυσική συνέπεια, οι αντιδράσεις εναντίον του συνεχώς αυξάνονται.

Οι Αφρικανοί κατάλαβαν, µετά την εκµετάλλευση αιώνων των ανθρώπων της ηπείρου και των φυσικών πόρων της, ότι ο κορπορατισµός δεν τους έχει ωφελήσει και, στην πραγµατικότητα, είναι µέρος του προβλήµατος της πείνας και της φτώχειας στην ήπειρο. ∆εν θα αργήσουν να καταλάβουν και οι πολίτες του ανεπτυγµένου κόσµου ότι αυτοί οι κολοσσοί του κορπορατισµού και οι γκλοµπαλιστές «φιλάνθρωποι» στην ουσία καταστρέφουν τις εθνικές οικονοµίες και τις παγκόσµιες χρηµατοοικονοµικές δοµές.