Επιτέλους, έπειτα από 50 χρόνια, η ελληνική πολιτεία, ή καλύτερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας την εθνική ευαισθησία της, έβγαλε από τα αραχνιασμένα κρατικά αρχεία τις λησμονημένες προβλέψεις του Συντάγματος του 1975, επί κυβερνήσεως του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και του Συντάγματος του 2001, για το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων το γένος, οι οποίοι ευρίσκονται εκτός των ορίων της ελληνικής επικράτειaς.

Αυτή όμως η πολιτική ευαισθησία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πολύ συχνά υπενθύμιζε τα τελευταία χρόνια στους ελληνογενείς σε ολόκληρη την υφήλιο την κοινή εθνοτική καταγωγή τους, είχε ξεσηκώσει την αντιπολίτευση και κυρίως τον Αλέξη Τσίπρα. Διότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τρέμοντας στις κάλπες κυρίως στις ΗΠΑ και την Αυστραλία την έκφραση της ιδεολογικής ταυτότητατων ομογενειακών κοινοτήτων, είχε μιλήσει για προσπάθεια μετατροπής των ομογενών σε αντικείμενα ψηφοθηρίας.

Όμως, Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης, παρά τις ενστάσεις και τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, άνοιξε διάπλατη την πόρτα του πολιτικού διαλόγου. Και το αποτέλεσμα ήταν να δρομολογηθεί η κοινή συνισταμένη και το σχετικό νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί από 288 βουλευτές, όταν προηγουμένως σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε ξεσηκωθεί στην υπερψήφιση αυτής της αραχνιασμένης συνταγματικής πρόβλεψης από 200 βουλευτές. Έτσι οι Έλληνες το γένος που ζουν σε άλλες χώρες του πλανήτη θα μπορούν να ψηφίζουν στο μέλλον, όπως και έγινε πρώτη φορά με επιτυχία στις 21 Μαΐου, στις πρεσβείες και τα προξενεία του τόπου διαμονής τους. Μόνη προϋπόθεση βέβαια να έχουν διαμείνει τουλάχιστον 2 χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια στην Ελλάδα και είναι φορολογικά ενεργοί. Όσον αφορά τους νέους κάτω των 30 ετών, να μην υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις εάν υποβάλλουν οι γονείς τους. Αυτό το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε από 288 βουλευτές. Και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τις κάλπες της 21ης Μαΐου, για τους πρώτους 22.865 εγγεγραμμένους ομογενείς, οι οποίοι κατοικούν σε 99 χώρες και άσκησαν το εκλογικό δικαίωμά τους!

Ακόμη, άλλοι 10.000 περίπου Έλληνες το γένος θα μπορούν να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές, επειδή είχαν εγγραφεί καθυστερημένα μετά το κλείσιμο των καταλόγων για τη διαδικασία των εκλογών της 21ης Μαΐου. Είναι μία ακόμη απόδειξη ότι στην κοινή εθνοτική καταγωγή μας, τα πολιτιστικά σύνορα που εκτείνονται σε ολόκληρη την υδρόγειο μπορεί να μην ταιριάζουν με τα πολιτικά και τα διοικητικά, αλλά, επιτέλους, ξανασυναντηθήκαμε πολιτικά με τους ομογενείς σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Έπειτα από όλα αυτά τα εύλογα υποστηρίζουν κάποιοι ότι ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής έστησε τις κάλπες για τους απόδημους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τούς έδωσε στο χέρι το «μάτσο» με τα ψηφοδέλτια! 

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 27/5