Οι συνθήκες που βιώνει η χώρα μας σήμερα, τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, οι αλλαγές των κοινωνικοπολιτικών δεδομένων, η διαρκής μείωση της αγοραστικής δύναμης, οι χαμηλοί μισθοί και οι λοιπές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, δημιουργούν ένα παράδοξο για τους νέους: προσπαθούμε να ενσωματωθούμε στο υφιστάμενο πλαίσιο υπό αντίξοες συνθήκες προκειμένου να επιδιώξουμε στη συνέχεια να αλλάξουμε την κατάσταση προς το καλύτερο. Η τάση σήμερα είναι η εξέλιξη του υφιστάμενου συστήματος για να μπορέσει να ενσωματώσει νέες ιδέες που δίνουν προοπτική.

Οι νέοι μπορούμε και πρέπει να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του παραγωγικού τομέα της χώρας. Η εξοικείωση μας με νέες τεχνολογίες, η γρήγορη απορρόφηση της γνώσης, το καλό μορφωτικό επίπεδο και οι σπουδές μας αποτελούν χαρακτηριστικά που ενισχύουν το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

Οφείλει η γενιά μας, κι όσοι πιστεύουν σε αυτή, να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά, να αναλάβουμε δράση και να εμπνεύσουμε θεσμούς και κυβερνήσεις, να ταρακουνήσουμε και να ανανεώσουμε τα βαλτωμένα νερά της οικονομίας.

Η επένδυση στις νέες γενιές είναι η μόνη προοπτική για έξοδο απ’ την κρίση, μέσω της ανάπτυξης της καινοτομίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Οι δεξιότητες που μας χαρακτηρίζουν, η ικανότητα για ομαδική εργασία η εξωστρέφεια, η συναισθηματική νοημοσύνη, η προσαρμοστικότητα και η γνώση των νέων μεθόδων εργασίας της ψηφιακής εποχής, είναι τα απαραίτητα εργαλεία για να πάρει μπροστά μια οικονομία σε διαρκή ύφεση.

Μόνο τυχαίο δεν είναι πως ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν - ένας νέος άνθρωπος - έχοντας καταλάβει πόσο σημαντική είναι η επένδυση στις νέες γενιές και τις ικανότητές της, φιλοδοξεί να καταστήσει τη Γαλλία start-up nation!

Αυτή πρέπει να είναι η πυξίδα για την ελληνική κυβέρνηση, την κάθε ελληνική κυβέρνηση: Να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι νέοι να μένουν στη χώρα, οι πρωτοβουλίες και οι ιδέες μας να μην δολοφονούνται εν τη γενέσει τους από την γραφειοκρατία, τη φορολογία και την θεσμική καχυποψία έναντι της αριστείας. Κάνοντας την χώρα ένα start up περιβάλλον, μονάχα κέρδος θα έχουμε, δημιουργώντας το εφαλτήριο μακράς και υγιούς ανάπτυξης.

Προκειμένου να γίνει αυτό, χρειάζονται πρωτοβουλίες προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα φιλικό περιβάλλον, που αφήνει το ταλέντο και την δημιουργικότητα ελεύθερα, παρέχοντας παράλληλα στήριξη, οικονομική και θεσμική ενίσχυση ώστε οι ιδέες να γίνουν πραγματικότητα.

Είναι κρίσιμο κι επείγον να συνειδητοποιήσουμε ότι η επένδυση στους νέους, είναι εγγυημένος δρόμος για την ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που θα χτίσει τη βάση για ένα νέο οικονομικό περιβάλλον, προς όφελος όλων των Ελλήνων ανεξαιρέτως. Νέων και λιγότερο νέων.

* O Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης είναι Οικονομολόγος-Περιφεριακός σύμβουλος Κρήτης