Ο Άγιαξ φιλοξένησε την Τότεναμ στην Yohan Cruyff Arena, για τον δεύτερο ημιτελικό του Champions League, στη ρεβάνς του 1-0 των Ολλανδών στο Λονδίνο.

Το ματς ξεκίνησε με μια αναποδιά για τους γηπεδούχους που έχασαν τελευταία στιγμή τον Νέρες, με τον πιο βαρύ Ντόλμπεργκ να τον αντικαθιστά. Ουδόλως όμως επηρεάστηκε η λειτουργία της ομάδας του Τεν Χάαγκ όμως.

Τα τρομερά μωρά του Άγιαξ βγήκαν δυνατά στο ματς και απείλησαν τον Γιορίς μόλις στο 4’ αναγκάζοντάς τον σε μια εκπληκτική απόκρουση σε σουτ του Τάντιτς. Στην εξέλιξη της φάσης, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Σένε, ο Ντε Λιχτ με… μπασκετική κίνηση βγήκε μέσα από τα σκριν, νίκησε τους πάντες στον αέρα και έκανε το 1-0 για τους γηπεδούχους.

Οι παίκτες του Ποκετίνο όμως ξεπέρασαν γρήγορα το σοκ και έβγαλαν αντίδραση βασισμένοι στην τριάδα Σον, Άλι και Έρικσεν. Ο Κορεάτης ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων αφού είχε δοκάρι στο 6’, ενώ στο 23’ σε τετ α τετ νικήθηκε από τον Ονάνα.

Ο τερματοφύλακας του Αίαντα φώναξε «παρών» και στη φάση του 24’ σε επικίνδυνο σουτ του Έρικσεν. Ο Άγιαξ, συχνά πυκνά υπενθύμιζε πόσο καλός είναι στην κόντρα. Σε μια χαρακτηριστική φάση ο Τάντιτς κινήθηκε στο 30’ ταχύτατα από τα αριστερά αλλά το πλασέ του πέρασε εκατοστά από το αριστερό κάθετο του Γιορίς.

Αυτό που αποφεύχθηκε στο 30’, έγινε στο 35’. Οι Ολλανδοί έκλεψαν την μπάλα στον χώρο του κέντρου και με μια αντεπίθεση σεμιναριακού επιπέδου σε κατάσταση 3 Vs 3 οι Φαν Ντε Μπεκ, Τάντιτς και Ζιγιέκ συνδυάστηκαν ιδανικά με τον Μαροκινό να τελειώνει υποδειγματικά τη φάση για το 2-0.

Ο Μπριχ έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου με τους Ολλανδούς να βρίσκονται στον έβδομο ουρανό και να έχουν στήσει πάρτι στις κερκίδες μη μπορόντας να φανταστούν αυτό που έρχονταν…

Στο δεύτερο μέρος ο Ποκετίνο έκανε κίνηση ματ, περνώντας την κορυφή της επίθεσης της Τότεναμ τον έμπειρο και πανύψηλο Ισπανό στράικερ, Γιορέντε και βγάζοντας εκτός του αμυντικό χαφ Γουανιάμα. Η κίνηση αυτή ανακάτεψε και μπέρδεψε την άμυνα του Άγιαξ, κάνοντάς την ακόμα πιο ευάλωτη.

Στο 53’ ο Ονάνα νίκησε τον Άλι μετά από απίθανη πάσα του Έρικσεν, ενώ ένα λεπτό αργότερα ξεκίνησε η αλλαγή σκηνικού, με κύριο υπεύθυνο τον Λούκας Μόουρα. Στο 54’ ξεκίνησε και τελείωσε ο ίδιος υποδειγματικά την φάση τρέχοντας περισσότερο από το μισό γήπεδο με ταχύτητα 100άρη, μειώνοντας σε 2-1.

Πριν καν προλάβει να καταλάβει τι γίνεται ο Άγιαξ, το ματς έγινε 2-2. Ο Γιορέντε νικήθηκε εξ επαφής από τον Ονάνα, ο Μόουρα πήρε το ριμπάουντ στο ύψος του πέναλτι και αφού ταλαιπώρησε τους αμυντικούς του Άγιαξ με ένα δύσκολο τελείωμα έφερε το ματς στα ίσα.

Από εκεί και πέρα είχαμε μια ισορροπία τρόπου στο ματς. Το ματς απέκτησε τρελό ρυθμό, η μπάλα πήγαινε πάνω κάτω και πολλές φάσεις «μύριζαν» γκολ εκατέρωθεν. Στο 74’ ο Αντελβάιρελντ αστόχησε σε κεφαλιά από πολύ καλή θέση και ο Ζιγιέκ στο 79’ σούταρε και είδε το δοκάρι να τον σταματά.

Στο 86’ ο Αντερβάιρελντ απέτυχε σε τρομερή διπλή ευκαιρία να σκοράρει για την Τότεναμ αφού την πρώτη φορά Ονάνα με τη βοήθεια του δοκαριού και την δεύτερη οι αμυντικοί πάνω στη γραμμή αποσόβησαν το γκολ.

Φαινόταν όμως όπως ο Άγιαξ είχε παραδώσει πνεύμα την ώρα που Τότεναμ έδειχνε να έχει βενζίνη στο ντεπόζιτό της. Οι γηπεδούχοι μαζεύτηκαν στο δικό τους μισό στην προσπάθεια να κρατήσουν το 2-2 και οι Λονδρέζοι πίεζαν για το χρυσό γκολ.

Τελικά ο απόλυτος πρωταγωνιστής του ματς, Λούκας Μόουρα υπέγραψε τη μεγαλύτερη στιγμή στην Ιστορία της Τότεναμ, πετυχαίνοντας χατ τρικ στο 90+5’ και σοκάροντας ένα ολόκληρο γήπεδο. Δίνοντας την πρόκριση στα Σπιρούνια, τα οποία απέδειξαν πως μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόκρισή τους επί της Σίτι στα προημιτελικά.

Λίβερπουλ – Τότεναμ λοιπόν σε έναν αγγλικό τελικό με τις δύο ομάδες να προέρχονται από απίστευτες ανατροπές και προκρίσεις κάνοντάς μας να αδημονούμε για την 2η ημέρα του Ιουνίου και τον Τελικό του Wanda Metropolitano στη Μαδρίτη…

Πηγή άρθρου: to10.gr